Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američka ratna mornarica objavila je da je smijenila zapovjednika nosača zrakoplova USS Enterprise, kapetana fregate Owena Honorsa.


Honors je smijenjen zbog nepriličnih i komičnih videosnimaka, koje je načinio i pokazao posadi prije nekoliko godina.

Vezani članci Cijepljenje protiv koronavirusa, ilustracija Skandal nad skandalima: Starije i ugrožene "cijepili" praznim špricama, pokrenuta hitna istraga Kupnja putovnice, ilustracija Jedan od najvećih prevaranata u povijesti: Bjegunac pokušao ilegalno kupiti "zlatnu putovnicu" za EU

>> Skandal: Neprimjerene snimke na nosaču USS Enterprise

Videosnimke, koje su uključivale homofobične uvrede i seksualne aluzije, pokazale su krajnje slabo rasuđivanje kapetana fregate Honorsa, izjavio je zapovjednik američke flote, admiral John Harvey.

'Nedostatak prosuđivanja dovodi u pitanje njegov karakter'

'Dok je izvedba kapetana fregate Honorsa kao zapovjednika USS Enterprise bila bez incidenta, njegov duboki nedostatak dobrog prosuđivanja i profesionalizma, dok je prethodno služio kao drugi časnik na Enterpriseu, dovodi u pitanje njegov karakter i potpuno potkopava njegovu vjerodostojnost da i dalje učinkovito službuje u zapovjedništvu', rekao je admiral Harvey.

On je pročitao priopćenje novinarima u Norfolku, glavnoj američkoj ratnoj luci i nije odgovarao na pitanja, uključujući i ono zašto se Honorsa smjenuje zbog videosnimaka iz 2006. i 2007., tek sada kada je o njima pisao lokalni list iz Norfolka, Virginian-Pilot.

Mornarica nastavlja istragu

Honors će nastaviti mornaričku službu na administrativnoj dužnosti. Harvey je rekao da mornarica nastavlja istragu o slučaju videosnimaka te da ispituje koji su drugi časnici USS Enterprisa znali za njih.

Videosnimke, objavljene na webstranici lista Virginian-Pilot, prikazuju kapetana Owena Honorsa, tada drugog u zapovjednom lancu broda, kako psuje zajedno s drugim članovima posade nastojeći biti duhovit. Na videozapisima su i simulirani pokreti seksa te dvije ženske članice posade zajedno pod tušem. (Hina)