Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zapovjednik američkog združenog stožera, admiral Michael Mullen ocijenio je da zatvor u Guantanamu treba zatvoriti, dodavši ipak da takva odluka zasad nije predviđena.


"Smatramo da je to dugoročna zadaća, sve dok netko ne dođe i ne zatvori" zatvor, rekao je pred nekolicinom novinara, nakon posjeta toj američkoj pomorskoj bazi na Kubi. "Nemam predodžbu koliko bi to moglo potrajati. Tu odluku moraju donijeti politički čelnici", dodao je.

Vezani članci Ilustracija (Foto: AFP) Uhićen "četnički zapovjednik" iz Srbije zbog sudjelovanja u oružanim sukobima u Ukrajini Slika nije dostupna Trumpova administracija namjerava opet napuniti Guantanamo: "To je jako lijepo mjesto za loše tipove"

"Otvoreno kažem da to moramo učiniti. Ministar obrane Robert Gates rekao je javno da to moramo učiniti. Čak je i predsjednik Bush javno rekao da to moramo učiniti, ali nikakva odluka još nije donesena", istaknuo je.

Admiral Mullen je kazao da Guantanamo šteti ugledu Sjedinjenih Država: "Mislim da je riječ o simbolu - onome što Guantanamo znači u svijetu, način na koji on predstavlja SAD. Nanio je štetu našem ugledu".

Šest godina pošto su u siječnju 2002. došli prvi zatočenici "rata protiv terorizma", Guantanamo ima 277 zatvorenika, ali suđenja još nisu počela. Više od 500 zatočenika vraćeno je u matičnu zemlju, a većina je puštena na slobodu, bez sudbenog progona. Prvo suđenje na posebnom vojnom sudu očekuje se u svibnju.