Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obnovljen ruski interes za Mars

Zamjenik ruskog premijera za gradnju baze na Mjesecu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija bi si trebala postaviti 'supercilj' gradnje velike baze na Mjesecu kako bi ostvarila 'skokove' u znanosti i dala novi smisao svome problematičnom svemirskom programu.

Nazivajući taj cilj 'velikim, prestižnim i političkim', Dmitrij Rogozin, zamjenik premijera, je rekao da ruska svemirska industrija, pogođena nizom skupih i sramotnih neuspjeha, hitno treba opipljiv poticaj koji bi je natjerao da se fokusira

'Postoji velika konkurencija u svemirskom prostoru i moramo si postaviti supercilj koji bi znanost i industriju povukao naprijed. To bi omogućilo da zemlja izađe iz gliba problema, koji nas muče zadnjih 20 godina', izjavio je Rogozin radio postaji Vesti FM.

'Zašto ne pokušamo izgraditi veliku postaju na Mjesecu koja bi bila baza za buduće skokove u znanosti?', upitao se ruski dužnosnik.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dobar posao u Rusiji Putin ruke trlja: Saudijski kralj kupuje sustav S-400, a ugovor vrijedi milijarde Slika nije dostupna Partner od povjerenja "TRIJUMFALAN" POSAO PUTINA Indija potpisala kupnju najmoćnijeg protuzračnog sustava S-400

>> Neil Armstrong će biti položen u more

Obnovljeni interes Rusije za Mjesec odraz je smanjivanja ambicije nakon niza neuspješnih svemirskih misija i događa se u vrijeme kada druge zemlje, posebice Kina, sve više upire oči u Mjesec.

Peking planira iduće godine poslati prvu sondu na Mjesec, iako još značajno zaostaje u odnosu na svemirske supersile Rusiju i SAD.

Znanstvenici su rekli da se na Mjesecu možda nalaze rezerve vode i različiti minerali.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene