Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prema sporazumu koji su danas potpisali indijski premijer Narendra Modi i ruski predsjednik Vladimir Putin na summitu BRICS u Indiji, isporuka ruskog najnaprednijeg sustava protuzračne obrane u Indiju bi mogla započeti 2020. godine.


"Sporazum između vlada je danas potpisan. Ruska strana se obvezala isporučiti S-400 Triumph u Indiju", rekao je novinarima čelnik Rosteca, ruskog državnog koncerna vojne industrije, Sergej Čemezov

'Rusija izvozi svoje najnaprednije tehnologije u zemlje kojima vjeruje i s kojima gradi strateško partnerstvo' Potpredsjednik ruske Vlade Dmitrij Rogozin

''Do tada ćemo pripremiti ugovore i nadam se da ćemo u prvoj polovici 2017. godine ispuniti i potpisati te ugovore i započeti s proizvodnjom. Vjerujem da će isporuka početi negdje u 2020. godini", dodao je.

Vezani članci Aleksej Navaljni "Iznenada je umro": Preminuo ruski liječnik koji je liječio Navaljnog nakon trovanja Aleksej Navaljni Rusija odgovorila za zahtjev Zapada za puštanjem Navaljnija: "Histerija koju smo čuli u vezi ovog zakonitog procesuiranja je neviđena"

Potpredsjednik ruske Vlade Dmitrij Rogozin je izjavio kako je sporazum o isporuci sustava S-400 vrlo važan jer pokazuje spremnost Rusije za jačanjem strateških partnerstva sa svojim glavnim saveznicima.

"S-400 je naš najnoviji sustav. Trenutno s njim opremamo vlastite vojne snage i činimo iznimku po tom pitanju samo za naše najbliže saveznike, poput Indije i Kine. Činjenica da smo postigli sporazume i s Indijom i s Kinom u vezi isporuke sustava S-400 puno pokazuje. Pokazuje da Rusija izvozi svoje najnaprednije tehnologije u zemlje kojima vjeruje i s kojima gradi strateško partnerstvo'', naglasio je Rogozin te dodao kako je Kina prvi strani kupac njihova sofisticiranog protuzračnog obrambenog sustava. Kina je od Rusije kupila sustav S-400 2015. godine, a prema izvještajima medija taj je posao vrijedan 3 milijarde dolara.

"S-400 je vodeći protuzračni raketni sustav, globalni brend koji je iza sebe ostavio čak i Amerikance", dodao je Rogozin.