Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prema sporazumu koji su danas potpisali indijski premijer Narendra Modi i ruski predsjednik Vladimir Putin na summitu BRICS u Indiji, isporuka ruskog najnaprednijeg sustava protuzračne obrane u Indiju bi mogla započeti 2020. godine.


"Sporazum između vlada je danas potpisan. Ruska strana se obvezala isporučiti S-400 Triumph u Indiju", rekao je novinarima čelnik Rosteca, ruskog državnog koncerna vojne industrije, Sergej Čemezov

'Rusija izvozi svoje najnaprednije tehnologije u zemlje kojima vjeruje i s kojima gradi strateško partnerstvo' Potpredsjednik ruske Vlade Dmitrij Rogozin

''Do tada ćemo pripremiti ugovore i nadam se da ćemo u prvoj polovici 2017. godine ispuniti i potpisati te ugovore i započeti s proizvodnjom. Vjerujem da će isporuka početi negdje u 2020. godini", dodao je.

Vezani članci Vojni mimohod u Rusiji (Foto: AFP) Pogledajte kako izgleda spektakularni vojni mimohod u Moskvi, Putin: "Povećat ćemo prestiž vojne službe" Ruski predsjednik Vladimir Putin govori na konferenciji za novinare posljednjeg dana Foruma za pojas i cestu u Pekingu (Foto: AFP) Putin pozdravio zajedničko državljanstvo između Rusije i Ukrajine: "Prije ili kasnije to će dovesti do očekivanog rezultata"

Potpredsjednik ruske Vlade Dmitrij Rogozin je izjavio kako je sporazum o isporuci sustava S-400 vrlo važan jer pokazuje spremnost Rusije za jačanjem strateških partnerstva sa svojim glavnim saveznicima.

"S-400 je naš najnoviji sustav. Trenutno s njim opremamo vlastite vojne snage i činimo iznimku po tom pitanju samo za naše najbliže saveznike, poput Indije i Kine. Činjenica da smo postigli sporazume i s Indijom i s Kinom u vezi isporuke sustava S-400 puno pokazuje. Pokazuje da Rusija izvozi svoje najnaprednije tehnologije u zemlje kojima vjeruje i s kojima gradi strateško partnerstvo'', naglasio je Rogozin te dodao kako je Kina prvi strani kupac njihova sofisticiranog protuzračnog obrambenog sustava. Kina je od Rusije kupila sustav S-400 2015. godine, a prema izvještajima medija taj je posao vrijedan 3 milijarde dolara.

"S-400 je vodeći protuzračni raketni sustav, globalni brend koji je iza sebe ostavio čak i Amerikance", dodao je Rogozin.