Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobar posao u Rusiji

Putin ruke trlja: Saudijski kralj kupuje sustav S-400, a ugovor vrijedi milijarde

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kralj Saudijske Arabije Salman u srijedu je stigao u svoj prvi posjet Moskvi. Već u četvrtak saudijska TV postaja al-Arabiya objavila je bombastičnu vijest - Saudijska Arabija kupit će ruski sustav protuzračne obrane S-400 vrijedan više od 3 milijarde dolara.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ugostio je u četvrtak kralja Saudijske Arabije Salmana na razgovorima u Kremlju koji su učvrstili odnos ključan za određivanje cijene nafte u svijetu, a koji bi mogli biti važni i za rješavanje sukoba na Bliskom istoku.

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin - 2 Nije odao počast Kremlj tvrdi da je Putin ožalošćen: "Malo je vjerojatno da itko razumije kroz što on prolazi" Vladimir Putin Jasan stav Putinova nova prijetnja: "Oni za nas postaju legitimne mete, ma gdje se nalazili"

Kralj Salman, prvi saudijski monarh koji je posjetio Rusiju dok je bio na vlasti, u Moskvu je vodio izaslanstvo koje je dogovorilo zajednička ulaganja vrijedna nekoliko milijardi dolara, čime su osigurana prijeko potrebna ulaganja ruskom gospodarstvu pogođenom niskim cijenama nafte i sankcijama zapada.

U konkretnom izrazu produbljivanja veza Saudijska Arabija je potpisala memorandum o razumijevanju u vezi kupovine protuzračnog sustava S-400 i pomoći Kraljevstvu u nastojanjima da razviju vlastitu vojnu industriju, otkrio je u četvrtak potpredsjednik ruske Vlade zadužen za obrambenu industriju Dmitrij Rogozin.

 

Međunarodni institut za mirovna istraživanja u Stockholmu (SIPRI) objavio je kako je ovo prvi put nakon dugo vremena da je Saudijska Arabija kupila oružje iz Moskve. Naime, glavni izvor oružja Rijada inače je SAD.

Ovo je već drugi put u posljednjih mjesec dana da je Moskva prodala svoj sustav protuzračne obrane S-400 vrijedan više od 3 milijarde dolara nekom savezniku SAD-a. U rujnu je i Turska dogovorila kupnju obrambenog sustava S-400, što je dodatno zaoštrilo napete odnose između Ankare i NATO-a.

 

 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene