Angela Merkel (Foto: Arhiva/AFP)
Angela Merkel (Foto: Arhiva/AFP) Foto: Arhiva/AFP

Predstavnici njemačkog gospodarstva izrazili su u nedjelju u pismu kancelarki Angeli Merkel zabrinutost da bi događaji u Chemnitzu i prosvjedi ekstremnih desničara mogli naškoditi gospodarskoj konkurentnosti Njemačke.


"Društvo ne smije dopustiti da desni krugovi stvore dojam da u Njemačkoj vlada netolerancija. Svi koji ugrožavaju sliku Njemačke kao tolerantne zemlje dovode u opasnost ne samo suživot nego i gospodarsku konkurentnost Njemačke“, stoji u pismu predsjednika Trgovinskog saveza Njemačke (HDE) Josefa Sanktjohansera kancelarki Merkel.

Zatražio je odlučne mjere "politike, gospodarstva i civilnog društva“ kako bi se spriječila izolacija pojedinih grupa i rastuća nesigurnost u društvu.

Sanktjohanser je ukazao i na kronični manjak stručne radne snage u Njemačkoj zbog čega će gospodarstvo ovisiti o useljavanju.

"Mi moramo skrbiti za atmosferu u kojoj će ljudi iz drugih zemalja rado dolaziti u Njemačku kako bi popunili ove praznine na tržištu rada i tako osigurali budućnost zemlje“, stoji u pismu.

Gospodarstvenici kancelarki ukazuju i na štetne posljedice kontrole granica unutar Šengenskog prostora.

"Kontrole znače gubitak slobode kretanja, nepredvidiva čekanja na granicama i osjetljivo ometanje europskog slobodnog tržišta“, zaključuju u pismu.

Vezani članci Berlin, koronavirus Njemačka se potpuno zatvara? Podrška mega-lockdownu stiže sa svih strana Armin Laschet Merkel dobila nasljednika: Laschet izabran za novog predsjednika CDU-a

Njemačku potresaju najnasilniji prosvjedi krajnje desnice zadnjih desetljeća nakon što je 26. kolovoza u gradu Chemnitzu, u nekadašnjoj Istočnoj Njemačkoj, nožem ubijen 35-godišnji Nijemac za što su uhićena dvojica tražitelja azila, Sirijac i Iračanin.

Chemnitz se zbog toga našao u središtu najveće rasprave u Europi u kojoj se sučeljavaju pristaše strožega pristupa imigraciji, posebno u Italiji i istočnoj Europi, s pristašama umjerenijega stajališta koje predvode njemačka kancelarka i francuski predsjednik Emmanuel Macron. (Hina)