Ne smiruje se situacija u njemačkom gradu Chemnitzu, nakon smrti mladića Daniela Hilinga. Građanski pokret Pro Chemnitz okupio je brojne pristaše oko spomenika Karlu Marxu u središtu grada.

Galerija


Njihova je to reakcija, stoji u pozivu, na nedavno održani koncert protiv rasizma koji je okupio na tisuće ljudi. Poručuju kako se samo bore za siguran grad.

Vezani članci Granična policija u Srbiji (Foto: Pixsell,Krunoslav Petric) Migranti pokušali čamcem preko Dunava ući u Hrvatsku, nestala četvorica Načelnik općine Mrkopalj Josip Brozović (Foto: Dnevnik.hr) Gorani u očaju zbog problema s migrantima, a pati i turizam: ''Vrtimo se u krug kao šestar, toj priči nema kraja''

 

Nesumnjivo je da ovaj prosvjed poruka netrpeljivosti prema migrantima, barem tako tvrde neki od stanovnika ovog grada. Iz tog je grada, podjećamo, nedavno iselio jedan student, jer je više puta bio izložen nasilju od desničarskih skupina. Policija je nedavno izvijestila o više slučajeva nasilja prema migrantima, no glavna vijest u Njemačkoj je da nema dokaza da su nasilje počinili pripadnici desnice.

Prosvjednici-desničari su uputili poruku medijima, posebno međunarodnim medijima da ih krivo predstavljaju i da oni nisu nacisti, već se bore za sigurnost i da je njihovo demokratsko pravo da prosvjeduju. Poručuju također da imaju pravo kazati što misle.

Preko puta njih održao se kontra-prosvjed. Prosvjedovali su oni koji misle da desničarske skupine u gradu vraćaju Njemačku u doba nacizma.