Kim Jong Un (Foto: AFP)
Kim Jong Un (Foto: AFP) Foto: Afp

Smrtonosan sukob sa Sjevernom Korejom ne prijeti samo SAD-u nego i Kini, upozoravaju stručnjaci.


Osim SAD-a i Kina je u opasnosti od neposrednog rata s Sjevernom Korejom, upozoravaju neki od najprestižnijih stručnjaka za nacionalnu sigurnost.

Vezani članci Pješčana oluja u Kini Zastrašujuće: Nad gradom im se nadvila golema pješčana oluja Slika nije dostupna AKO RAT POČNE... 'Kina ne može opet napraviti nacionalnu žrtvu za režim koji je nedokazan'

"Stanje na poluotoku desetljećima nije bilo ovako loše i predstavlja velik rizik", rekao je Shi Yinhong, direktor Centra za američke studije na Sveučilištu Renmin u Kini. "Sjeverna Koreja je vremenska bomba. Možemo samo odgoditi eksploziju, no vrijeme ekspolzije će svakako doći", dodao je.

Wang Hongguang, bivši zamjenik zapovjednika vojne oblasti Nanjing, upozorio je da bi rat mogao početi već u ožujku kada će Južna Koreja i Sjedinjene Države odrađivati predviđene godišnje vojne vježbe. "Ovo je vrlo opasno razdoblje", rekao je Wang tijekom konferencije. "Sjeveroistočna Kina bi trebala mobilizirati obranu za rat", savjetovao je.

Kineski dužnosnici nastojali su poboljšati odnose sa Sjevernom Korejom zbog neuobičajeno velikih napetosti između Pyongyanga i svjetskih čelnika. Međutim, lokalne vlade u Kini također su poduzele mjere predostrožnosti kako bi se pripremile za sukob u slučaju da različite diplomatske geste ne uspiju. Ranije ovog mjeseca vladine novine u kineskoj sjeveroistočnoj pokrajini Jilin na sjevernoj Korejskoj granici objavile su članak koji savjetuje stanovnike o tome kako preživjeti nuklearni napad.

"Prirodno je da je provincija Jilin osjetljivija na situaciju na korejskom poluotoku s obzirom na njegovu posebnu zemljopisnu lokaciju, stoga nije sporno, nego potrebno objavljivanje informacija o nuklearnom oružju ", piše i priopćenju novina.

Kao najveći trgovinski partner i glavni izvor hrane, Kina je najznačajniji saveznik Sjeverne Koreje. Nedavno je prihvatila nove sankcije protiv Sjeverne Koreje, istodobno pozivajući ih na dijalog. Američki dužnosnici, međutim, pozvali su Kinu na veći angažman u suzbijanju nuklearnih ambicija svojih susjeda.

"Svaka država članica Ujedinjenih naroda mora u potpunosti provesti sve postojeće rezolucije Vijeća sigurnosti U.N.-a", izjavio je u petak državni tajnik Rex Tillerson u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda. "Zemlje koje nisu poduzimale akcije pozivam da razmotre svoj interes, svoju lojalnost i svoje vrijednosti u vrijeme ove teške i globalne prijetnje", prenosi Newsweek.