Donald Trump i Kim Jong Un (Foto: AFP)
Donald Trump i Kim Jong Un (Foto: AFP) Foto: Afp

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u nedjelju da je njegov kineski kolega Xi Jinping pristao pooštriti sankcije Sjevernoj Koreji zbog njezina nuklearnog programa. Također je komentirao izjavu iz Sjeverne Koreje u kojoj je nazvan "starim luđakom", te odnose s Rusijom.


"Kineski predsjednik Xi rekao je da će pooštriti sankcije (Sjevernoj Koreji)", napisao je Donald Trump na Twitteru tijekom boravka u Hanoju, predzadnjoj postaji svoje azijske turneje.

Vezani članci Ivana Petrović u studiju Dnevnika Nove TV - 1 "Čudi me kada se govori da će doći do potpunog zaokreta u politici SAD-a. Ipak nešto ostaje" Kim Jong Un i Kim Yo Jong Kim Jong Un i njegova obitelj cijepljeni protiv koronavirusa eksperimentalnim cjepivom?

Tijekom posjeta Pekingu u četvrtak američki predsjednik je pozvao Xi Jinpinga da pojača pritisak na sjevernokorejski režim koji je početkom rujna izveo još jedan nuklearni pokus.

"Kina može brzo i lako otkloniti taj problem", izjavio je, u društvu kineskog kolege.

U drugoj poruci na Twitteru Trump je izravno spomenuo sjevernokorejskog čelnika: "Zašto me Kim Jong Un vrijeđa nazivajući me 'starim' a ja njega nikad ne bih nazvao 'malim debeljkom'?" Pa dobro, toliko želim biti mu prijatelj, možda se to jednom i dogodi!"

Sjeverna Koreja je u subotu kritizirala njegovo putovanje po Aziji rekavši: "Bezobzirni komentari starog luđaka kao što je Trump nikada nas neće zastrašiti niti će zaustaviti naš napredak."

Trump se u nizu svojih jutarnjih tweetova osvrnuo i na Rusiju, kritizirajući "zlobnike i budale", dan nakon razgovora s Vladimirom Putinom.

"Kad će svi ti zlobnici i budale shvatiti da je dobra stvar biti u dobrim odnosima s Rusijom a ne loša?", napisao je.

"Oni uvijek politiziraju, to je loše za našu zemlju. Želim riješiti krize u Sjevernoj Koreji, Siriji, Ukrajini i terorizam, a Rusija može puno pomoći!", dodao je.

Nakon dolaska u Hanoj u subotu američki predsjednik, koji u nedjelju putuje na Filipine, najmanje je bio aktivan na Twitteru od početka azijske turneje.

U nedjelju ujutro, prije zajedničke tiskovne konferencije s vijetnamskim predsjednikom, objavio je nekoliko poruka na društvenoj mreži u kojima se osvrće na važne teme kojima se bavio zadnjih dana. (Hina)