Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jačine uragana 5. kategorije

NAJJAČI TAJFUN IKAD Oluja juri Fidžijem, udari vjetra i preko 350 km/h: 'Napad je započeo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je prošli tjedan udario otoke obližnje Tonge, tajfun Winston stigao je do Fidžija. Bit će to najjmoćnija oluja koju je doživjela ta otočna država u južnom Tihom oceanu, jačine uragana 5. kategorije.

Lokalni mediji javljaju da je oluja već odnijela prvu žrtvu. Na otoku Koro smrtno je stradao stariji muškarac nakon što je tajfun srušio kuću u kojoj se nalazio. Smrt još nije službeno potvrđena.

Pročitajte i ovo Obilne kiše sve su poplavile Deseci mrtvih VIDEO "Moraš bježati! Ako ostaneš, umrijet ćeš": Strašni prozori kako voda poplavljuje ulice i potapa kuće Ilustracija Otkazani letovi i vlakovi VIDEO Strašne oluje haraju Azijom: U Južnoj Koreji evakuirano više od 14.000 ljudi

Oluja se kreće između dva glavna otoka Viti Levu i Vanua Levu. Glavni grad Suva je ostao bez električne energije, piše The Fiji Times.

Tropska ciklona Winston juri Fidžijem. Vjetar puše jačinom 230 kilometara na sat, a povremeni naleti dosežu i preko nevjerojatnih 350 kilometara na sat što je ekvivalent uraganu 5. kategorije, javlja CNN. Očekuje se kako će oluja i dalje jačati, izvijestio je Centar za upozorenja od tajfuna.

'Napad', kako ga je nazvao premijer Frank Bainimarama, je započeo. 'Suočavamo se s iskušenjem vrlo teške naravi. Moramo se držati zajedno i paziti jedni druge. Vlada je potpuno pripremljena za nošenje s krizom.'

Na glavna dva otoka živi 900.000 ljudi. Vlada je proglasila izvanredno stanje koje će biti na snazi idućih 30 dana. U subotu je uveden i policijski sat, a otkazani su i svi letovi.

Sezona ciklona na području Fidžija traje od 1. studenog do 30. travnja. Ove se godine očekuje puno jača sezona od prosječne zbog rekordnog El Nina zbog čega je natprosječno visoka temperatura vode u većem dijelu Pacifika.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene