Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američke vlasti boje se odgovornosti, rekao je Julian Assange.


To je izjavio nakon najnovije objave povjerljivih dokumenata na stranicama WikiLeaks. WikiLeaks, čiji je Assange osnivač, objavio je više od četvrt milijuna diplomatskih brzojava, u kojima su stavovi SAD-a prema mnogim državama postali izrazito jasni. Bijela kuća curenje dokumenata ocijenila je 'nesmotrenim ugrožavanjem diplomata i dovođenje drugih osoba u opasnost', piše BBC.

>> Guardian: 1686 brzojava iz Zagreba među dokumentima WikiLeaksa

Vezani članci Otac Juliana Assangea ispred plakata u Londonu Odluka o izručenju Assangea SAD-u nakon predsjedničkih izbora: Prijeti mu 175 godina zatvora Slika nije dostupna Obama na udaru zbog džamije kod srušenog WTC-a

Peter King, američki republikanski zastupnik u Kongresu i član nacionalnog vijeća za sigurnost, pozvao je na proglašavanje WikiLeaksa terorističkom organizacijom. 'Ta najnovija objava pokazuje izrazitu namjeru gospodina Assangea, ne samo da našteti našim nacionalnim interesima u ratu protiv terorizma, već i potkopava sigurnost koalicijskih snaga u Iraku i Afganistanu', istaknuo je King.

Američko ministarstvo obrane priopćilo je da pojačava sigurnost vlastite računalne mreže kako bi se spriječilo buduće curenje sigurnosnih dokumenata. Jedina osumnjičena osoba za odavanje tajnih podataka Assangeu jest američki vojni obavještajni analitičar Bradley Manning, koji je uhićen u lipnju ove godine u Iraku i optužen za odavanje tajnih dokumenata WikiLeaksu.

Assange bi mogao biti optužen ako se vrati u Australiju

Protiv osnivača internetske stranice WikiLeaksa Juliana Assangea mogla bi biti podignuta optužnica ako se vrati u svoju rodnu Australiju, izjavili su dužnosnici u Canberri.

Nakon što je WikiLeaks počeo objavljivati 251.287 povjerljivih dokumenata američkog State Departmenta, australski državni odvjetnik Robert McClelland rekao je da australskom državljanu Assangeu neće biti ponuđeno utočište.

'Sa stajališta Australije, mislim da potencijalno postoji niz zakona koji su možda prekršeni', kazao je. 'Australska savezna policija to istražuje'. Vlada je sastavila radnu skupinu u srpnju kako bi pratila posljedice objave dokumenata na WikiLeaksu. Vjeruje se da je Assange u Velikoj Britaniji.