Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odbijanje Slovenije da prihvati napore tadašnjeg francuskog predsjedništva EU-a o deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora krajnje je frustriralo francuske diplomate krajem 2009. godine.


Oni su su takvo ponašanje ocjenjivali 'nerazumnim', otkriva diplomatska bilješka koju je 9. prosinca 2008. godine iz Zagreba u Washington poslao američki veleposlanik Robert A. Bradtke. Bradtkeova depeša koju je objavio WikiLeaks, a u prenio i informativni portal Slovenske televizije, nastala je nakon njegova razgovora s francuskim veleposlanikom u Zagrebu Francoisom St. Paulom.

Vezani članci Zoran Zaev (Foto: AFP) Izvanredni parlamentarni izbori u Sjevernoj Makedoniji: Glavni uzrok blokada otvaranja pregovora o ulasku u Europsku uniju Borut Pahor (Foto: Twitter/Borut Pahor/Screenshot) Pahor fotografijom na Twitteru "uvalio" svog vozača u probleme, slovenska policija opravdava slučaj

Francuski diplomat mu je, navodi Bradtke u kablogramu klasificiranom s 'confidential' (tajno), razočarano komentirao odbijanje najviših slovenskih dužnosnika da prihvate kompromisni prijedlog francuskog predsjedništva koji bi po shvaćanju Francuske omogućio da međuvladina pristupna konferencija članica EU-a 19. prosinca bude uspješna, a hrvatski pristupni pregovori budu dovršeni do kraja 2009. godine.

'Francuski veleposlanik koji je obično umjeren kada govori o europskim temama oštro je kritizirao slovenski odgovor na francuski prijedlog da se deblokiraju hrvatski pristupni pregovori, rekavši da se radi o nekredibilnom i nerazumnom ponašanju', navodi se u depeši.

U komentaru takva razočaranja Francuske slovenskim ponašanjem, američki velepslanik u Zagrebu naveo je da je francuska 'frustracija' nesumnjivo dijelom uzrokovana time što je jedna mala članica EU-a poput Slovenije odbila napore velike članice i predsjedavajuće integracijom u drugoj polovici 2008. No, kako dodaje, takvo odbijanje Ljubljane može biti znak da će u Sloveniji biti problema i s ratifikacijom hrvatskog protokola o članstvu u NATO savezu, a dodatno dovodi u sumnju i planove o završetku hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om do kraja 2009.

Bradtke u svojoj depeši navodi da mu je St. Paul iznio sumnje u sposobnosti slovenskog premijera Boruta Pahora koji je tada upravo stupio na dužnost, kad je riječ o europskoj i vanjskoj politici. Francuski veleposlanik je štoviše Pahora opisao kao potpuno neiskusnog, rekavši da ne zna što radi (vezano na blokadu hrvatskih pristupnih pregovora), a za ministra vanjskih poslova Samuela Žbogara je rekao da je u tom pogledu 'još gori' od Pahora, prenio je u Washington sadržaj svog razgovora s Francois St. Paulom američki veleposlanik u Zagrebu.

Francuska diplomacija u to je vrijeme bila frustrirana što Slovenija za deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora zahtijeva da se granični prijepor kojim su motivirali zaustavljanje hrvatskih pristupnih pregovora 'unaprijed riješi u njihovu korist', navodi se u depeši. No, takav je zahtjev, kako je St. Paul zajamčio Bradtkeu, bio 'potpuno neprihvatljiv', ne samo Francuskoj nego i ostalim članicama Europske unije. (Hina)