Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Srbija: 'Wiesenthal' protiv koncerta grupe Kosheen na mjestu bivšeg konclogora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Centar "Simon Wiesental" iz Jeruzalema zatražio je u petak od vlasti u Srbiji otkazivanje ili prebacivanje na neko drugo mjesto sutrašnjeg koncerta britanske skupine Kosheen, koji se treba održati na beogradskom Starom sajmištu, mjestu stradanja u drugom svjetskom ratu.

Direktor Centra Ephraim Zuroff, u priopćenju koje objavljuje agencija Beta, podsjeća da se u drugom svjetskom ratu na Starom sajmištu nalazio nacistički koncentracijski logor, u kojem je ubijeno na desetine tisuća Srba, Židova, Roma i Hrvata antifašista.

Pročitajte i ovo Ivica Puljak, gradonačelnik Splita Moguća koalicija s DP-om? Puljak za Dnevnik Nove TV: "Prvi cilj je maknuti HDZ, a potom od Hrvatske napraviti modernu europsku zemlju" HDZ-ov plakat upućen splitskom gradonačelniku Ivici Puljku Rastu tenzije HDZ plakatom sprdao Puljka, ubrzo stigao odgovor: "Nije sramota biti nepismen, sramota je biti drzak i nepismen"

- Održavanje koncerta na Starom sajmištu bila bi uvreda za žrtve i uspomene na njih, navodi Zuroff, te dodaje da mu je predsjednik Srbije Boris Tadić u nedavnom razgovoru kazao da želi da na tom mjestu bude podignut muzej posvećen sjećanju na Holokaust, što je on podržao i zamolio Tadića da vlasti u Beogradu do realizacije te ideje ne dopuste vrijeđanje dostojanstva žrtava logora.

Protiv održavanja koncerta Kosheena na Starom sajmištu prije nekoliko dana u javnosti se oglasilo Društvo za istinu o NOB-u, a u petak je prosvjedovao i Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

- Naše je i stručno i ljudsko stajalište da se na tom prostoru, na kostima ljudi koji su tu poginuli ili umrli, ne bi trebali održavati koncerti. Beograd, kao i svi europski glavni gradovi, mora imati memorijal vezan za antifašističku borbu, za stradanje nedužnih ljudi, u znak poštovanja prema žrtvama, kazala je agenciji Beta Lidija Kotur, zadužena za odnose s javnošću u Zavodu, dodajući da je kompleks Starog sajmišta i dalje spomenik kulture, ali da pri prodaji izložbenog prostora "Posejdon hol" - u kojem bi se koncert trebao održati - nije poštivan Zakon o zaštiti kulturnih dobara, te taj prostor nije po pravu prvokupa najprije ponuđen Zavodu.

Izložbeni prostor "Posejdon hol" u vlasništvu je privatnog poduzeća "Posejdon", te je dosad tamo već održano nekoliko koncerata, modnih revija, izložbi i kazališnih predstava.

Organizatori koncerta britanske skupine Kosheen su prije dva dana najavili da će cjelokupni prihod od koncerta biti predan gradu Beogradu, u svrhu uređenja Starog sajmišta i njegovog pretvaranja u memorijalni prostor posvećen žrtvama iz drugog svjetskog rata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene