Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatska prozvana zbog šećera s Hitlerom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Centar Simona Wiesenthala u nedjelju je pozvao hrvatske vlasti da primjenom postojećih zakona primoraju poduzeće Pinki iz Požege da prestane proizvodnju i distribuciju u Hrvatskoj paketića šećera na čijim je omotnicama otisnut crtež Hitlera i antisemitski vic.

Paketići šećera od pet grama s antisemitskim sadržajem na omotnici ovih su se dana pojavili u pojedinim kafićima u Gospiću.

Pročitajte i ovo Rad trgovina i šoping-centara planirajte kupovinu Pogledajte koje su trgovine i šoping-centri otvoreni ove nedjelje Ivica Puljak, gradonačelnik Splita Moguća koalicija s DP-om? Puljak za Dnevnik Nove TV: "Prvi cilj je maknuti HDZ, a potom od Hrvatske napraviti modernu europsku zemlju"

U priopćenju koje je izdao izraelski ured Centra i potpisao njegov direktor Efraim Zuroff prosvjeduje se zbog "proizvodnje i distribucije paketića šećera s prikazom nacističkog diktatora Adolfa Hitlera zajedno s neukusnim vicevima o Židovima zatvorenim u koncentracijskim logorima koje proizvodi poduzeće "Pinki" iz Požege i distribuira po Hrvatskoj".

Centar izražava "odbojnost i gađenje što se takav proizvod u
današnje doba mogao proizvesti u državi u kojoj ne samo da se dogodio holokaust nego su ga najvećim dijelom izvršili lokalni nacistički kolaborateri".

- Teško je razumijeti što je vlasnica tvornice "Pinki" Anita Ivanešić mislila kad je potaknula ili se suglasila s tom proizvodnjom. Ako ništa drugo, to je odvratan izraz nostalgije za Trećim rajhom, razdobljem u kojem su u nezavisnoj Hrvatskoj ubijani Židovi, Srbi i Romi, kaže se u priopćenju.

Na upit Aniti Ivanešić, da li su uistinu u njezinoj tvrtki "Pinki"
tiskane omotnice sa spornim antisemitskim crtežom i vicem i da li je njen tvrtka distribuirala te vrećice šećera po Hrvatskoj, ona nije željela dati nikakve izjave ni komentare.

- Nemam komentara. Možete pisati što god hoćete, ja neću ništa reći, niti komentirati, rekla je Anita Ivanešić.

Centar Simon Wiesenthal poziva u svom priopćenju hrvatske vlasti "da primijene postojeće zakone protiv poticanja na vjersku, etničku ili rasnu netrpeljivost na poduzeće "Pinki" i njegovu vlasnicu te da ih prisile da smjesta povuku s tržišta i prestanu s proizvodnjom inkriminiranih paketića šećera".

- U zemlji, u kojoj je toliko nedužnih civila ubijeno od strane ustaša i nacista, ne može biti tolerancije za proizvode koji ne samo da vrijeđaju uspomenu na fašističke žrtve nego i ohrabruju ponovo oživljavanje smrtonosne ideologije ubojica, upozorava na kraju Centar Simon Wiesenthal.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene