Klimatske promjene (Foto: Thinkstock)
Klimatske promjene (Foto: Thinkstock)

Siriji koja je najavila da će se priključiti Pariškom sporazumu protiv zagrijavanja planeta, bilo bi prije svega bolje da "ne ubija plinom svoj vlastiti narod", reagirale su u utorak Sjedinjene Države, koje su ostale same izvan međunarodne klimatske koalicije.


"Mislim da je smiješno kad sirijska vlada kaže da se želi priključiti" sporazumu i kad se "toliko brine zbog klime" i stakleničkih plinova, rekla je glasnogovornica američkog State Departmenta, Heather Nauert, pred novinarima u Washingtonu.

"Iskreno, brine li se Sirija doista?", "to je smiješno", rekla je.

"Ako se sirijska vlada toliko brine zbog onoga što je u zraku, neka prvo ne ubija plinom vlastiti narod", istaknula je, smjerajući na napade sarinom za koje je, po ocjeni UN-ovih stručnjaka, odgovoran režim Bašara al Asada. Američka administracija Donalda Trumpa bombardirala je sirijsku vojsku nakon jednog takvog napada u travnju na Han Šejhun.

Damask je svoju odluku najavio u utorak, na UN-ovoj 23. konferenciji o klimatskim promjenama (COP23) koja se održava u Bonnu, u Njemačkoj. Tako će Sirija biti 197., posljednja zemlja koja će potpisati sporazum prihvaćen u Parizu krajem 2015.

SAD je jedini izvan tog sporazuma, premda po odrebama tog dokumenta njegovo povlačenje ne može stupiti na snagu prije 4. studenog 2020.

Francuska je u utorak izvijestila da je pozvala stotinjak predsjednika država i vlada na susret na vrhu koji organizira u Parizu 12. prosinca, na drugu obljetnicu sporazuma, ali da Trumpa "još" nije pozvala. (Hina)