Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Siriji koja je najavila da će se priključiti Pariškom sporazumu protiv zagrijavanja planeta, bilo bi prije svega bolje da "ne ubija plinom svoj vlastiti narod", reagirale su u utorak Sjedinjene Države, koje su ostale same izvan međunarodne klimatske koalicije.


"Mislim da je smiješno kad sirijska vlada kaže da se želi priključiti" sporazumu i kad se "toliko brine zbog klime" i stakleničkih plinova, rekla je glasnogovornica američkog State Departmenta, Heather Nauert, pred novinarima u Washingtonu.

Vezani članci Donald Trump i Tayyip Erdogan (Foto: AFP) SAD spreman uvesti oštre sankcije Turskoj zbog invazije na Siriju Bašar al-Asad (Foto: AFP) Asadova poruka Kurdima: "SAD vas neće zaštititi, stavit će vas u džep i trampiti"

"Iskreno, brine li se Sirija doista?", "to je smiješno", rekla je.

"Ako se sirijska vlada toliko brine zbog onoga što je u zraku, neka prvo ne ubija plinom vlastiti narod", istaknula je, smjerajući na napade sarinom za koje je, po ocjeni UN-ovih stručnjaka, odgovoran režim Bašara al Asada. Američka administracija Donalda Trumpa bombardirala je sirijsku vojsku nakon jednog takvog napada u travnju na Han Šejhun.

Damask je svoju odluku najavio u utorak, na UN-ovoj 23. konferenciji o klimatskim promjenama (COP23) koja se održava u Bonnu, u Njemačkoj. Tako će Sirija biti 197., posljednja zemlja koja će potpisati sporazum prihvaćen u Parizu krajem 2015.

SAD je jedini izvan tog sporazuma, premda po odrebama tog dokumenta njegovo povlačenje ne može stupiti na snagu prije 4. studenog 2020.

Francuska je u utorak izvijestila da je pozvala stotinjak predsjednika država i vlada na susret na vrhu koji organizira u Parizu 12. prosinca, na drugu obljetnicu sporazuma, ali da Trumpa "još" nije pozvala. (Hina)