Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kraj priče?

Wall Street Journal: Izvjesno zatvaranje Googlea u Kini

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izgleda sve vjerojatnijim da će Google Inc. zatvoriti svoju tražilicu na kineskom jeziku, što je korak koji će ukloniti jednog od posljednjih velikih stranih igrača s najmnogoljudnijeg i najbrže rastućeg Internet tržišta na svijetu, piše u ponedjeljak The Wall Street Journal.

Osoba upoznata sa situacijom, rekla je u subotu da će Google vjerojatno poduzeti akciju unutar nekoliko idućih tjedana. U međuvremenu, kineske vlasti su u petak rekle da će se Googloeva kineska stranica vjerojatno zatvoriti te da će, ako se to dogodi, portali s vijestima moći koristiti samo službene ocjene o situaciji, a ne objavljivati priče iz bilo kojih drugih izvora. Google i kineske vlasti su u pregovorima oko razmjera u kojem bi američki internetski div mogao nastaviti svoje poslovanje u Kini, ako ostane kod svoje najave da će prestati poštivati kineske zahtjeve za cenzuru na svojoj kineskoj stranici Google.cn. Pregovori su kako se čini, na mrtvoj točki, a Googlove nade da će ubuduće moći raditi bez tzv. filtriranja sve su manje, navodi WSJ.

U petak je ministar industrije i informacijske tehnologije Li Yizhong, na pitanje novinara o Googleovu planu da prestane s filtriranje rezultata, rekao kako bi to bilo 'neodgovorno', te upozorio da kompanija 'mora snositi posljedice' ako krši kineske propise. Njegovi su komentari ojačali očekivanja da će kineske vlasti prisiliti Google.cn na zatvaranje, ako tvrtka ne pristane na cenzuriranje. Prema podacima tvrtke Analysys International iz Pekinga, Google drži oko 36 posto tržišta internet pretraživača u Kini vrijednog 288,6 milijuna dolara, prema 58 posto koliko ima lokalna tvrtka Baidu, te šest posto ostali. Googleovo zatvaranje stranice Google.cn, ostavilo bi Internet u Kini, koja ima oko 400 milijuna korisnika te uz dnevni porast od 250.000 korisnika, gotovo u cijelosti pod dominacijom lokalnih tvrtki.

To će pomoći nastojanjima kineske vlade da kontrolira informacije, jer može lakše kontrolirati lokalne tvrtke, ali to znači da će strano sudjelovanje u jednom od najbrže rastućih dijelova gospodarstva Kine biti ograničeno, što ostavlja kineske korisnike sve više izoliranima, ocjenjuje The Wall Street Journal.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene