Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vulkan Mayon na istoku Filipina jučer je još jačim intenzitetom nastavio izbacivati lavu i pepeo, dok vlasti istodobno provode žurnu evakuciju mještana u podnožju planine.


Tijekom noći Mayon je bio uzdrman s 250 manjih potresa, a samo u petak ujutro bilo je sedam eksplozija s izbacivanjem pepela.'To su sve naznake da se intenzivira aktivnost vulkana. Mogućnost opasne erupcije velika je', navodi se u priopćenju filipinskog instituta za vulkanologiju i seizmologiju.

Više od 35 tisuća ljudi evakuirano je iz naselja u podnožju vulkana. Još će biti potrebno evakuirati 12 tisuća stanovnika. Neke od mještana, koji nisu htjeli napustiti domove, potjerala je vojska. Vojnici su također postavili sigurnosni prsten kako nitko ne bi ušao u opasnu zonu.Mayon, 2472 metra visok vulkan, erumpirao je 50 puta od 1616. godine. Najsmrtonosnija je bila erupcija 1814. kada je poginulo oko 1200 ljudi. U erupciji prije 16 godina poginulo je 79 ljudi. ( Hina)

Vezani članci Eurpcija Etne snimljena 23. veljače 2021. Spektakularni prizori "podivljale" Etne obilaze svijet, izbacuje lavu do kilometar i pol u zrak: "Ovakav show nije viđen desetljećima" Erumpirao vulkan Etna - 9 Spektakularni prizori s juga Italije: Etna ponovno oživjela, zatvorena zračna luka u Cataniji