Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drama zbog navodnog eksploziva

Vučić: "Nikome nećemo dozvoliti da nekažnjeno ubija Srbe"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S Glavnog željezničkog kolodvora u Beogradu prvi put nakon 18 godina krenuo je vlak za Kosovsku Mitrovicu. Stigao je do Raške kada se pojavila informacija da se na pruzi nalazi eksploziv, pa je srpski premijer Aleksandar Vučić naredio da se vlak vrati u Beograd.

Prvi put nakon 18 godina iz Beograda je krenuo vlak za Kosovsku Mitrovicu. No, vlak je zaustavljen nakon informacija o navodnom miniranju pruge. Na vagonima vlaka su na više jezika istaknuti natpisi: "Kosovo je srpsko", dok se u unutrašnjosti vlaka nalaze prizori manastira na Kosovu. Srbijanski premijer Aleksandar Vučić rekao je da su Albanci poslali specijalce koji su trebali dočekati vlak te bi tada, tvrdi Vučić, pokušali isprovocirati šire sukobe.

Pročitajte i ovo Kordon policije rastjerao prosvjednike Kaos u Beogradu FOTO/VIDEO Suzavci, kamenje i dimne bombe, kordon policije razbio prosvjed: "Maskirani ljudi s oružjem odveli su studente" Obraćanje Aleksandra Vučića - 1 Dan odluke Vučićev SNS proglasio pobjedu na svim razinama izbora u Srbiji: "Kad god vas otpišu, onda se borite još jače"

DONOSIMO RAZVOJ DOGAĐAJA

21:29 - Vlak se iza 20 sati iz Raške počeo vraćati u Beograd, javlja RTS. Kosovski premijer Isa Mustafa izjavio je da je "sve što se događalo danas" u vezi s dolaskom vlaka u Kosovsku Mitrovicu, nepotrebna situacija koju je izazvala Srbija.

18:55 - Srpski premijer Aleksandar Vučić održao je izvanrednu konferenciju za novinare.

"Jutros u 8:30 krenuo je putnički vlak, a ne tenk ili oklopno vozilo, koji je trebao da spaja ljude, građane u skladu s vrijednostima EU-a. Vlak je krenuo na put, a onda su se počele događati nevjerojatne stvari. Večeras smo saznali da su Albanci pokušali minirati dio pruge, Nisu ni za to bili sasvim sposobni. Poslali su svoje jedinice iz mjesta Lužani, s dugim cijevima da uhite strojovođu, putnike vlaka i time donesu, mislili smo prvo, nekakvu političku pobjedu, a kasnije smo shvatili da je to trebalo dovesti do sukoba.

Kada su Srbi vidjeli što Albanci rade, okupili su se i okružili ih. Riječ je o Srbima koji žive na tom području. Albanci su onda poslali mimo odobrenja NATO-a i bilo čijeg, 17 blindiranih oklopnih vozila tipa Kobra na sjever Kosova i Metohije s ciljem da večeras isporvociraju širi sukob.

Moja odluka u tom trenutku je bila da zaustvaim vlak da bih sačuvao živote ljudi, da izbjegnemo sukobe i da sačuvamo mir. Tražio sam razgovor sa svim svjetskim državnicima. Već sam obavio razgovor s Federicom Mogherini, obavijestio je o situaciji na Kosovu i Metohiji i rekao joj da sam razočaran reakcijom EU.

Večeras ćemo s tim upoznati rukovodstvo Rusije i Kine, pokušati stupiti u kontakt s Joeom Bidenom. Upoznat ću ga s minama koje su postavljali, a ne čudi me da za to nisu imali nečiji blagoslov.

Sazvali smo sjednicu Ureda službe sigurnosti. Srbija želi mir, dat će sve i donositi političke odluke da sačuvamo mir. Ali ovo je moja posljednja molba i upozorenje svima, Albancima na Kosovu i Metohiji. Srbi na Kosovu i Metohiji trebaju ostati na svojim ognjištima. Moja molba Albancima na Kosovu i Metohiji je da ne pokušavaju napasti srpski narod oružjem, jer Srbija te napade neće dozvoliti.

Bile su problem čokoladice iz Srbije, pa đuveč iz Srbije, danas je vlak iz Srbije. Nama ništa nije problem, jedino je problem ako netko misli da ubija Srbe. Nikome nećemo dozvoliti da nekažnjeno ubija Srbe. Molimo ih da se ponašaju odgovorno. Neka ne ruše ono što smo dugo gradili. Vlak nije prijetnja nikome, čokoladica nije prijetnja nikome."

18:10 - Specijalci provjeravaju prugu nakon snimke o postavljanju eksploziva na trasi Beograd- Kosovska Mitrovica.

Prvi put nakon bombardiranja NATO-a, uspostavlja se željeznička linija na relaciji Beograd - Kosovska Mitrovica. Današnja je vožnja promotivna, a ako sve protekne u redu, postat će i redovna linija, piše RTS.

No, na Kosovu tvrde da je linija ilegalna, a kosovska ministrica Edita Tahiri tražila je od Bruxsellesa da zaustavi vlak. Vagoni su iznutra ukrašeni slikama freski iz četiri manastira koji se nalaze na UNESCO-voj listi zaštićene svjetske baštine od 2004. a od 2006. i koji su na listi ugrožene svjetske baštine. Srbi smatraju da cilj toga nije provokacija, već da se pokaže srpska tradicija.

EU se oglasila povodom zahtjeva Prištine da se zaustavi vlak

Povodom zahtjeva kosovske ministrice Edite Tahiri da Bruxselles zaustavi vlak Beograd-Kosovska Mitrovica, glasnogovornica EU-a za vanjske poslove sigurnosnu politiku Maja Kocijančič Prištini je poručila "da to nije njihov posao".

Glsnogovornica EU-a za vanjske poslove sigurnosnu politiku Maja Kocijančič u izjavi za prištinski "Klan Kosova" poručuje da, ne samo ovo pitanje, već svi problemi koje Kosovo i Srbija imaju, moraju riješiti zajedničkim dijalogom, javlja B92

"Bilo koji zajednički problem između Kosova i Srbije trebaju dogovoriti obje strane u duhu normalizacije odnosa", rekla je Kocijančić.

Na administrativnom prijelazu Jarinje pojačano je prisustvo pripadnika kosovske policije koji će večeras kontrolirati vlak koji je prvi put nakon 18 godina krenuo iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu.

Zamjenik zapovjednika Kosovske policije za regiju sjever, Besim Hoti, izjavio je za Kosovapress da je policija spremna zabraniti ulazak srpskim dužnosnicima koji za ulazak na Kosovo nemaju potrebne dozvole.

 

Na stajalištu u Donjem Jarinju nalazi se oko 50 pripadnika kosovske policije i desetak policijskih vozila. Na željezničkoj stanici u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice u tijeku su pripreme za dolazak vlaka iz Beograda.

U kosovskoj policiji potvrđeno je da su specijalne jedinice policije za deminiranje tijekom dana kontrolirale prugu na sjeveru Kosova nakon što se na društvenim mrežama pojavila snimka kako nepoznate osobe postavljaju eksploziv uz šine na nepoznatoj lokaciji i prijetnja da je eksploziv namijenjen vlaku Beograd-Kosovska Mitrovica.

Pruga od Kosovske Mitrovice do administrativne granice duga je oko 40 kilometara.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene