Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić poručio je u utorak kako neće odustati od svoje ideje o zajedničkom danu sjećanja na sve žrtve ratova, uvjeren da je pomirenje Srba, Hrvata i Bošnjaka moguće u sljedećih nekoliko godina.


"Nikad neću odustati od ideje o zajedničkom danu sjećanja na sve žrtve ratova s prostora bivše Jugoslavije. Ponosan sam na tu inicijativu i vjerujem da će se kad-tad, makar i za dvije do tri godine, regija pomiriti", izjavio je Vučić u intervjuu za beogradski list Kurir koji taj razgovor najavljuje kao udarni pod naslovom "Pomirit ćemo se s Hrvatima kad-tad".

Vezani članci Zoran Milanović i Aleksandar Vučić Srpsko ministarstvo ispravlja štetu nanesenu Hrvatima: "Netko napravi potpuno sumanut potez i kasnije ga samo povuče" Alekandar Vučić Vučić o "brutalnoj kampanji u Hrvatskoj" i Milanoviću: ''Mnogo više to govori o njemu nego o meni''

Vučić je, odgovarajući hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću i kosovskom vicepremijeru Hashimu Tachiju, koji su odbacili njegov prijedlog o uspostavljanju zajedničkog dana sjećanja na sve žrtve, istaknuo kako je ta ideja nastala zato što "u našoj regiji svi imaju samo jedno oko, ono kojim gledaju na vlastito stradanje".

"Drugo oko, kojim bi vidjeli nešto drugo, uopće ne postoji. Ni kod koga od nas. S druge strane, to jedno oko postoji i za plakanje. Mi plačemo samo na jedno oko, za svoje žrtve. Mislim na sve nas - i na Hrvate i Bošnjake i Srbe, na sve ostale", istaknuo je srbijanski premijer, sugeriraju kako je vrijeme da se s oba oka gleda u budućnost.

"I upravo zato sam želio da više ne stavljamo crni povez oko jednog oka, već da otvorimo oba, priznamo da su se zločini događali na svim stranama, da poštujemo tuđe žrtve jednako koliko i svoje i da pokušamo gledati u budućnost", rekao je Vučić u intervjuu beogradskom listu Kurir.

Srbijanski premijer preporučio je da se politika u regiji ne temelji "na mržnji i zatvaranju u nacionalne i šovinističke okvire", već da se svakako osigura bolji život za sve i u budućnosti spriječi "bujanje takvih negativnih pojava koje smo imali prilike vidjeti prethodnih dana i tjedana".

'UZ DUŽNO POŠTOVANJE I SUĆUT' Milanović odbio Vučićev prijedlog

Na pitanje ima li njegova ideja o pomirenju "uopće svrhe budući je hrvatski premijer Milanović sve odmah odbacio", Vučić je uvjeren da prijedlog o obilježavanju zajedničkog dana sjećanja na žrtve ratova u bivšoj Jugoslaviji ima smisla.

"Siguran sam da će to dati rezultat. Zato što je sve drugo što biste izabrali loše i za te zemlje i za cijelu regiju", ocijenio je Vučić, rekavši kako mu se čini da nekad pojedini političari u regiji, uključujući i Srbiju, od stabla ne vide šumu.

"Moja namjera nije bila reći bilo kome koje će praznike slaviti, svako ima pravo na svoje praznike. Neki od tih praznika nama nisu po volji, ali nikad im se nismo miješali. Samo sam molio da u 365 dana imamo jedan zajednički dan. Da sve te žrtve na prostoru bivše Jugoslavije imaju jedan zajednički dan", rekao je Vučić, ocijenivši da "nije manje vrijedna bilo koja srpska žrtva od bošnjačke ili hrvatske".

Srbijanski premijer uvjeren je da bi prihvaćanje zajedničkog dana sjećanja na žrtve stvorilo "novo povjerenje među ljudima".

"I što je još važnije od toga - to će poslije spajati naše ljude i učiniti našu ekonomiju otvorenijom. To neće biti moguće bez toga. Bez tog mirovnog pristupa, mirovnih inicijativa o pomirenju. Naš je cilj da ekonomije sve više integriramo", poručio je premijer Srbije, sugerirajući da je očuvanje stabilnosti "jedan od najvećih interesa".

"Plaši me upravo ta nestabilnost. Ali, time se moraju i Hrvati rukovoditi, jer mogu imati isti problem. Zato samo uvjeren da bi trebali još razmisliti o toj inicijativi.

Nije kasno ni za dvije-tri godine da se o tome razmišlja na drugačiji način. I siguran sam da će se razmišljati na drugačiji način", ocijenio je srbijanski premijer Vučić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju