Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić podsjetio je da je ICTY prvo pustio vođu radikala na privremenu slobodu zbog bolesti, a zatim ga je ponovno pozvao da se vrati u pritvor


Srbijanski premijer Aleksandar Vučić ponovio je u Bratislavi da Srbija neće slati iritantne poruke nikome u regiji i ponovio ocjenu da Vojislav Šešelj, koji je jučer u Beogradu spalio zastavu Hrvatske, ne predstavlja ni parlamentarnu političku stranku, a kamoli državu, prenijeli su beogradski mediji iz Slovačke.

Šešelj izvan kontrole: 'Doći ću u Hrvatsku naoružan i na tenku'

Vezani članci Aleksandar Vučić Vučić o novim mjerama protiv širenja koronavirusa: "Uvodimo zabranu kretanja svima od 20 sati do pet sati ujutro, vojska preuzima sve bolnice" Aleksandar Vučić (Foto:PIxsell, Srdjan Ilic) Vučić odbacio da postoji plan za Kosovo i poručio: ''Srbija neće biti parking za migrante''

"Neću govoriti onima koji bi željeli iskoristiti svaki incident da usmjere negativnu pažnju na Srbiju. Srbija neće slati iritantne poruke nikome u regiji. Srbija želi mir, želi stabilnost i takvu politiku ćemo voditi", rekao je Vučić na tiskovnoj konferenciji poslije sastanka sa slovačkim premijerom Robertom Ficom, koji mu je domaćin tijekom jučer započetog službenog posjeta.

Vučić je ocijenio da mu Haaški tribunal želi napakostiti slučajem Šešelj, podsjetivši da je ICTY prvo pustio vođu radikala na privremenu slobodu zbog bolesti, a zatim ga je ponovno pozvao da se vrati u pritvor. Dodao je da Srbija "poštuje međunarodno pravo".

Srbijanski premijer i sinoć je, komentirajući paljenje hrvatske zastave u izravnom uključenju iz Bratislave za večernji dnevnik RTS, poručio da Srbija neće poduzimati nikakve diplomatske poteze niti povlačiti svoje predstavnike iz veleposlanstva u Zagrebu te pozvao na smirivanje napetosti nakon incidenta koji je izazvao Šešelj. Vučić je najavio da će po povratku telefonom razgovarati s hrvatskim premijerom Milanovićem.

Ostojić poručio Srbiji: Prestanite vrijeđati osjećaje Hrvata

Srbijanski ministar pravosuđa Nikola Selaković izjavio je u četvrtak da još nije stigla odluka Raspravnog vijeća iz Haaškog tribunala (ICTY).

"Kad budemo dobili odluku Raspravnog vijeća, tada ćemo i mi odlučivati kako ćemo postupiti i na koji način", rekao je Selaković novinarima u vladi odbacivši ocjene da je vođa Srpske radikalne stranke svojim ponašanjem i paljenjem hrvatske zastave izazvao "diplomatski rat" Beograda i Zagreba.

"Hrvatska je naš susjed, a mi smo susjedima pokazali da želimo najbolje moguće i najkorektnije odnose", rekao je Selaković, ustvrdivši kako je Srbija već pokazala da je u stanju "mnogo više gledati u budućnost nego u prošlost".

"Naša budućnost je u europskim integracijama, a nju možemo imati samo ako držimo do sebe i svog dostojanstva. Teške i zapaljive riječi nikome ne mogu donijeti dobro", poručio je Selaković i najavio da će Srbija i dalje voditi "mudru, pomirljivu, dostojanstvenu i konstruktivnu politiku". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook