Vlasti na Tajlandu danas su se suočile s novim problemima u svojim nastojanjima da spase 12 dječaka i njihova trenera, koji su zarobljeni u poplavljenoj pećini. Uz novu oluju zbog koje je onemogućeno isušivanje vode koja je poplavila pećinu značajno je i iznenada pala razina kisika.

Galerija


''Mislili smo da dječaci mogu biti na sigurnom u pećini neko vrijeme, ali okolnosti su se promijenile. Sada zaista govorimo o ograničenom vremenu'', rekao je zapovjednik tajladskih SEAL-a koji predvode operaciju spašavanja, javlja Independent.

Vezani članci Dječaci zarobljeni u podzemnoj pećini na Tajlandu (Foto: AFP) - 1 Povijesna akcija na Tajlandu: Ronilac koji je spašavao dječake otkrio zanimljiv detalj pomoću kojeg su ih pronašli Spašavanje dječaka na Tajlandu (Foto: Getty Images) Hollywood ne gubi vrijeme: Već se sprema film o spašavanju tajlandskih dječaka iz potopljene pećine

Podsjetimo, bivši pripadnik elitne vojne postrojbe SEAL Samarn Poonan, koji je bio dio spasilačkog tima u špilji Tham Luang u pokrajini Chiang Rai, preminuo je u četvrtak navečer pošto je ušao u špilju kako bi položio rezervoare s kisikom duž rute kojom bi se dječaci trebali izvući iz potopljenog špiljskog kompleksa.

"Uvjeti u špilji vrlo su teški. Ostavio je rezervoar s kisikom, a na povratku je izgubio svijest. Kolega mu je pokušao dati prvu pomoć, ali nije uspio", rekao je zapovjednik SEAL-a admiral Apakorn Yuukongkaew. "Nećemo dopustiti da njegova žrtva bude uzaludna. Nastavit ćemo dalje", dodao je.

Pomoć je ponudio i milijarder Elon Musk, vlasnik Tesle, koji će poslati tim inženjera te crpke i posebne baterije te tehnologiju za točno lociranje dječaka i trenera.

"Elon Musk u subotu će poslati svoju ekipu na Tajland kako bi pomogli u spašavanju dječaka. Oni bi nam trebali pomoći", piše između ostalog u priopćenju tajlandske vlade, prenosi CNN.

Rodbina dječaka okupila se u četvrtak blizu špilje, a jedna je majka rekla da još nije bila u mogućnosti kontaktirati sa sinom. Zatočenim dječacima spasioci su poslali hranu, vodu i medicinske potrepštine te istovremeno pumpaju vodu iz tunela kako bi smanjili njezinu razinu i time olakšali akciju spašavanja.

Meteorološka služba upozorila je u četvrtak kako veći dio sjevera zemlje, uključujući pokrajinu Chiang Rai, od 7. do 12. srpnja opet može očekivati jake pljuskove koji će onemogućiti isušivanje vode iz pećine.

Otkako su u ponedjeljak pronađeni, mladi su tajlandski nogometaši i njihov trener jeli te je pomoću medicinskih pregleda utvrđeno da niti jedan od njih nije u kritičnom stanju. Međutim, zbog kišnog razdoblja koje dolazi vojni dužnosnici ranije su upozorili kako postoji mogućnost da se voda ne povuče još četiri mjeseca, što znači da će mladi Tajlanđani još nekoliko mjeseci provesti zarobljeni u pećini.

No sada je tog vremena, čini se, sve manje.