Jedan je tajlandski spasilac poginuo tijekom operacije spašavanja 12 dječaka i njihova nogometnog trenera, koji se još uvijek nalaze zarobljeni u špiljskom kompleksu na sjeveru Tajlanda, dok se spasilačka misija nastavlja unatoč novim oborinama, prenose agencije.

Galerija


Bivši pripadnik elitne vojne postrojbe SEAL Samarn Poonan, koji je bio dio spasilačkog tima u špilji Tham Luang u pokrajini Chiang Rai, preminuo je u četvrtak navečer pošto je ušao u špilju kako bi položio rezervoare s kisikom duž rute kojom bi se dječaci trebali izvući iz potopljenog špiljskog kompleksa.

Vezani članci Tajlandski vojnik Jakrapanth Thomma Tajlandske snage sigurnosti ubile vojnika: Pobio 26 ljudi zbog nevjerojatnog razloga Dvostruki nokaut Turist posjetio domovinu tajlandskog boksa pa iz prvog reda snimio dvostruki nokaut

"Uvjeti u špilji su vrlo teški. Pošto je ostavio rezervoar s kisikom, na povratku je izgubio svijest. Njegov mu je kolega pokušao dati prvu pomoć, ali nije uspio", rekao je zapovjednik SEAL-a admiral Apakorn Yuukongkaew. "Nećemo dopustiti da njegova žrtva bude uzaludna. Nastavit ćemo dalje", rekao je Apakorn, prenosi agencija Reuters.

Akcija spašavanja se nastavlja 

Pripadnici spasilačkih službi i dobrovoljci jako su pogođeni Samarnovom smrću, ali su odlučni nastaviti operaciju spašavanja.

Dužnosnici su rekli da se trenutno postavlja niz rezervoara s kisikom duž pet kilometara dugog puta kojim bi se zarobljena skupina trebala izvući na sigurno, ali naglašavaju da strategija spašavanja još uvijek nije dogovorena te da dječaci neće tako skoro izaći.

Dvanaestorica dječaka i njihov trener pronađeni su ovog tjedna, blijedi i slabi, ali inače dobra zdravlja, nakon što su devet dana bili izgubljeni u podzemlju.

Dramatična potraga i operacija spašavanja juniorskog nogometnog tima koji je nestao 23. lipnja činila se kao da se privodi kraju kada je ekipa britanskih i tajlandskih ronilaca pronašla dječake u ponedjeljak navečer zbijene na malom, blatnjavom sprudu u poplavljenoj špilji. Ali sada se pažnja usmjerila na to kako skupinu vratiti natrag kroz nekoliko kilometara opasnih poplavljenih podzemnih tunela.

Hoće li u špilji ostati mjesecima?

Spominje se mogućnost da 13-orica ostanu u špilji Tham Luang sve dok se voda ne povuče na kraju kišne sezone za četiri mjeseca, no neki stručnjaci kažu da bi dječaci mogli biti vani u roku od nekoliko dana ako vrijeme bude na njihovoj strani te se voda ispumpa iz špiljskog kompleksa i ako nauče koristiti ronilačku opremu.

Rodbina dječaka okupila se u četvrtak blizu špilje, a jedna je majka rekla da još nije bila u mogućnosti kontaktirati sa sinom. Zatočenim dječacima spasioci su poslali hranu, vodu i medicinske potrepštine te istovremeno pumpaju vodu iz tunela kako bi smanjili njezinu razinu i time olakšali akciju spašavanja.

Meteorološka služba upozorila je u četvrtak kako veći dio sjevera zemlje, uključujući pokrajinu Chiang Rai, od 7. do 12. srpnja opet može očekivati jake pljuskove. (Hina)