Obavijesti Video Pretražite Navigacija

"Volio bih da sam našao dokument u kojem su Slovenci rekli 'Ne'"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Medijska objava osjetljive diplomatske bilješke o susretu u Washingtonu na kojemu su slovenski i američki diplomati proigravali moguće scenarije raspleta pitanja statusa Kosova u vrijeme kad Europsku uniju vodi Slovenija izazvala je pravu političku buru u Ljubljani.

Slovenski mediji tvrde da skandal ima unutarnje i vanjskopolitičke dimenzije, ali će rasplitanje priče o curenju dokumenta prema kojemu SAD savjetuju Sloveniji da prva prizna nezavisnost Kosova, a time, kako se to obično prikazuje, ugrozi svoje gospodarske interese u Srbiji, zahtijevati tjedne, ako ne i mjesece.

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari" Zoran Milanović U Petrijancu za Dan općine Milanović o zemljama u okruženju: "To su nam jedini normalni susjedi, ispričavam se"

"Kosovo je za Sloveniju iz više razloga delikatno pitanje, a od nje se zahtijeva da sjekirom presiječe gordijski čvor koji očito nisu u stanju rasplesti diplomati. Od Slovenije očekuju da omogući stabilizaciju Balkana i širenje EU-a, a stavljena je u poziciju da mora donijeti odluku kojom će se zamjeriti ili Beogradu ili Prištini, gdje je do sada uspješno ostvarivala svoj ekonomski interes. S druge strane, ako ne učini ništa - neće ispuniti očekivanja", navodi danas u komentaru glavni urednik lista Delo Janez Markeš.

Markeš dodaje da je u vladi premijera Janeza Janše sve više
unutarnjih prijepora vezanih za ovogodišnje parlamentarne izbore, ali da očito nema potrebnog interesa da se o strateškom nacionalnom pitanju odnosa prema Srbiji i Kosovu sjedne za stol i nađe "tihi konsenzus".

No, bogato iskustvo curenja osjetljivih službenih informacija govore o svojevrsnom "simptomu" slovenske politike, pa idućih "tjedana i mjeseci" treba vidjeti da li se radilo o pogrešci ili nečem drugom, a u međuvremenu će politika optuživati novinare i urednike.

Delo donosi mišljenje stručnog suradnika iz ministarstva vanjskih poslova koji upozorava da redakcija lista Dnevnik koji je objavio sadržaj osjetljive bilješke, koja nije imala nikakav stupanj zaštite, nije bez razloga s pričom o tome izišao u petak na dan dolaska glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona u Sloveniju. 

Dnevnik je spomenuti materijal imao najmanje tjedan dana prije toga, pa ju je istodobno objavila i beogradska Politika, tvrdi izvor iz ministarstva vanjskih poslova.

Glavni urednik Dnevnika Miran Lesjak ustvrdio je pak u svom listu danas da ga je na objavu materijala potaknula ne toliko želja da pokaže da Janšina vlada svoju sadašnju poziciju u EU-u i svjetskoj politici prikazuje kao povijesnu priliku Slovenije da ostvari nacionalne interese i još više podigne reputaciju države u međunarodnim odnosima dok s druge strane "kima" onima koji politiku u Europi i svijetu stvarno kreiraju, nego javni interes da dokaže da ta vlada nije sposobna vladati.

"One koji kažu da smo naškodili državnim interesima boli činjenica da sadašnja administracija nije sposobna voditi državu - niti sef ne znaju zaključati i to se sada pokazalo", navodi Lesjak koji dodaje da bi njegov list drage volje objavio dokument u kojemu bi se pokazalo da su slovenski sugovornici političarima većih država spremni reći - Naše
je stajalište drukčije, mi tako ne mislimo.

"Na žalost, takav dokument nismo uspjeli naći", navodi Lesjak.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene