Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki satnik J. Scott Metz izjavio je da američka vojska nije spremna za borbu kao i vojske njezinih saveznika.


U timovima, vodovima i na razini manjih skupina američka vojska nije dobra kao i njezini saveznici, kaže satnik Metz. "Američke jedinice nisu toliko pripravne ili spremne za borbu kao njihovi multinacionalni partneri", piše J. Scott Metz, a prenosi Business Insider. "Mnogi od naših saveznika, a vjerojatno i neki od naših potencijalnih neprijatelja, sada su taktički bolji od nas na razini manjih grupa, jer ne treniramo dovoljno kod kuće."

Vezani članci Koronavirus u SAD-u Rekord kakav je posljednji put zabilježen u travnju: U SAD-u dramatične brojke, čak 2500 preminulih Donald Trump SAD: ministarstvo pravosuđa nije pronašlo dokaze o ozbiljnoj izbornoj prijevari

Drugim riječima, oni ne nauče osnove manevra prije odlaska na višu obuku u Zajedničkom multinacionalnom centru spremnosti (JMRC), velikoj vojnoj bazi za vježbe američke vojske u Hohenfelsu u Njemačkoj. Do nedavno, satnik Metz bio je promatrač, kontrolor i trener u JMRC-u te je radio s jedinicama iz 11 zemalja.

Svoje izjave je pojasnio na primjeru. "Jedinice su bazirane na linijske frontalne napade, jer to je sve što su prakticirali", piše on. U jednoj rotaciji, jedinici je "zadan frontalni napad na otvorenom bez korištenja terena u njihovu korist u svakom angažmanu. U jednom od tih angažmana, vod je stajao na otvorenom, napadajući neprijateljskog Leopard tenka. Leopard je opalio 10 puta s deset lokacija u roku od 60 sekundi i nikada se nije prestao kretati dok je skrivao putove do i od više alternativnih pozicija za pucanje." Metz dodaje: "Nikad nisam vidio da američki tenk napada na takav način u JMRC-u te samim time vod nije znao kako se s time nositi".

Metz krivi vođe vojske koji tvrde da je spremnost njihov prioritet, a malim jedinicama ne daju dovoljno vremena za trening kako bi bile istinski spremni.