Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog zdravstvenog stanja

Vojislavu Šešelju odobreno privremeno puštanje na slobodu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vijeće Haaškog suda odobrilo je privremeno puštanje Vojislava Šešelja na slobodu, kako javljaju srpski mediji.

Sudsko vijeće Haškog suda (ICTY) odlučilo je u četvrtak vođu srpskih radikala Vojislava Šešelja, čije se zdravstveno stanje pogoršalo, privremeno pustiti na slobodu kako bi mogao dobiti zdravstvenu skrb u primjerenijem okruženju.

Pročitajte i ovo Izbori u Srbiji - 2 Izbori u Srbiji VIDEO Na pitanje o Šešelju, Vučić reporterki Dnevnika Nove TV odgovorio: "Samo mi vi nemojte držati predavanje o ratnim zločincima" Slika nije dostupna Vraćanje u Scheveningen? Haaški tužitelj traži zatvaranje Šešelja

 

Srbijanski mediji prenijeli su da Šešelj boluje od raka debelog crijeva koji je metastazirao u jetra.

Sudsko vijeće 'smatra da hitni humanitarni razlozi govore u prilog privremenog puštanja na slobodu okrivljenog (...) da su ispunjeni uvjeti da okrivljeni bude privremeno pušten na slobodu u Republiku Srbiju', stoji u priopćenju za medije koje potpisuje predsjednik tročlanog sudskog vijeća Jean-Claude Antonetti.

'Vijeće je odlučilo da bi privremeno puštanje na slobodu omogućilo okrivljenom da dobije skrb u najprimjerenijem okruženju i pri tome osigura sigurnost svjedoka i cjelokupni sudski proces', stoji u odluci sudskog vijeća.

Šešelj je optužen za ratne zločine nad Hrvatima i Bošnjacima u Hrvatskoj te u Bosni i Hercegovini i nad vojvođanskim Hrvatima.

 

Beograd: Radikali traže oslobađanje Šešelja

 

Sutkinja Flavia Lattanzi i Antonetti glasali su za privremeno oslobađanje, a tomu se usprotivio sudac Mandiaye Niang, navodi se u tekstu.

 

Šešelj u pritvoru Haškoga suda čeka izricanje prvostupanjske presude koja se trebala objaviti u listopadu prošle godine, što je odgođeno zbog toga što je iz sudskoga vijeća u međuvremenu isključen jedan sudac pa se njegova zamjena treba upoznati s čitavim predmetom.

Suci su dobili jamstva srbijanske vlade da Šešelj neće biti u kontaktu ni s jednom od svojih žrtava ili svjedoka koji svjedoče u postupku koji se protiv njega vodi.

Odvjetnici i stručnjaci kritizirali su ranije ICTY što nije i ranije izrekao mjeru privremenog oslobođenja s obzirom na Šešeljevo teško zdravstveno stanje i s obzirom da se 2003. dobrovoljno predao sudu. (Hina)

 

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene