Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ponosan na deklaraciju

Šešelj: 'Umalo se zbog mene ne podaviše na sjednici Sabora'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Zaratili su, umalo se ne podaviše na sjednici Sabora. Veoma sam ponosan na saborsku deklaraciju, a bit ću još ponosniji kad parlament EP usvoji rezoluciju koja će biti usmjerena protiv mene i mog političkog djelovanja', rekao je Šešelj.

Predsjednik Srpske radikalne stranke (SRS) i haaški optuženik Vojislav Šešelj izjavio je u četvrtak da se neće dragovoljno vratiti u Haag i istaknuo kako je 'veoma ponosan' na deklaracije Hrvatskog sabora i Europskog parlamenta (EP), poglavito jer su je inicirali hrvatski eurozastupnici.

Pročitajte i ovo Julija Navaljnaja u Europskom parlamentu - 1 Dočekali je ovacijama Udovica Navaljnog zastupnicima EU parlamenta: "Želite poraziti Putina? Onda prestanite biti dosadni" Slika nije dostupna Ministar Miljenić o Šešelju: 'Spodobi Šešelju mjesto je u zatvoru'

'Zaratili su, umalo se ne podaviše na sjednici Sabora. Veoma sam ponosan na saborsku deklaraciju, a bit ću još ponosniji kad parlament EP usvoji rezoluciju koja će biti usmjerena protiv mene i mog političkog djelovanja', rekao je Šešelj komentirajući raspravu u Saboru te je ustvrdio da se zbog blokade u Srbiji 'javnosti obratio preko hrvatskih medija', zbog čega se, kako kaže, 'Hrvatska digla na noge kao opečena'.

Šešelj je na drugoj tiskovnoj konferenciji otkad je privremeno pušten na slobodu iz pritvora haaškog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, (ICTY) naglasio da deklaracija i rezolucija znače da je 'razbio medijsku blokadu' koju mu je po povratku iz Haaga 'nametnula vlast (srbijanskog premijera) Aleksandra Vučića'.

Po Šešeljevoj ocjeni, njegova strategija 'bacanja medijskog mamca Hrvatima postigla potpun učinak'.

Europski parlament osudio ponašanje Šešelja, kritizirao Srbiju i ICTY

Naglašavajući kako medijsku blokadu kojoj je izložen u Srbiji, osim stalne pozornosti koju dobija u hrvatskim medijima, razbija i sudjelovanjem na društvenim mrežama, Šešelj je rekao da taj način komunikacije tijekom 12 godina boravka u Haagu nije koristio niti dobro poznavao.

Šešelj je na pred novinarima ponovio da se neće dragovoljno vratiti u haaški pritvor, te da će ga u tom slučaju morati uhititi Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić, nekadašnji dužnosnici SRS. Vođa radikala naglasio je kako se 'raduje da ga uhite njegovi glavni suučesnici u svim eventualnim ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti'.

Šešelj je optužio vladu Aleksandra Vučića da 'samo fingira borbu protiv kriminala i korupcije' te je ponovio poziv na tv-duel premijeru Vučiću, koji je već objavio i na svom Twitter profilu.

Šešelj je zanijekao da su mu prilikom puštanja na privremenu slobodu u ICTY-u bili predočeni bilo kakvi uvjeti i naglasio kako 'ništa nije potpisao' niti je s bilo s kim u ICTY-u razgovarao o uvjetima koji se mora pridržavati nakon izlaska iz pritvora.

Hrvatski sabor usvojio je u srijedu, a Europski parlament u četvrtak odvojene rezolucije u kojima su osudili puštanje na privremenu slobodu haškog optuženika Vojislava Šešelja kao i njegovu ratnohuškačku retoriku po povratku u Srbiju te su pozvali srbijanske vlasti da se distanciraju od njegova djelovanja, a Haški sud da preispita odluku o puštanju Šešelja na slobodu zbog zdravstvenih razloga. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene