Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Andrij Ščekun proveo je 11 dana u pritvoru u koji je odveden 9. ožujka kada je trebao sudjelovati na prosvjedima u Simferopolju.


Vođa prosvjednog pokreta na Krimu koji je u petak oslobođen nakon jedanaest dana provedenih u pritvoru, rekao je da su ga mučili strujom i prijetili mu da će mu jetra izvaditi nožem, u videosnimci koja je u subotu postavljena na mrežnoj stranici Ukrajinske pravde.

Vezani članci Kanada: Pronađeni ostaci 215 domorodačke djece - 2 Stravično otkriće u bivšoj školi: Pronađeni ostaci 215 zlostavljane djece, zvjerski mučeno njih 150.000 Zgrada DORH-a DORH podignuo optužnicu pa objavio stravične detalje mučenja zarobljenih hrvatskih policajaca 1991. kod Daruvara

Istaknutu medijsku osobu Andrija Ščekuna, čelnika Euromajdana na Krimu, prosvjednog pokreta koji je nastao u studenome zbog proruske politike tadašnjih ukrajinskih vlasti, policija je privela 9. ožujka i predala ga proruskim milicijama.

Rusi upali u ukrajinsku bazu na Krimu: Jedan vojnik ranjen, čula se eksplozija

Ščekun je pritvoren 9. ožujka kada je trebao sudjelovati na velikim prosvjedima u Simferopolju, prijestolnici Krima.

"Policajci su me udarali po licu, zatim su mi povezali oči, svezali ruke i ugurali me u minibus kojim su me dovezli do podruma", gdje su ga ostavili, rekao je Ščekun, otac troje djece koji živi u Bahčisaraju, ležeći na bolničkoj postelji.

"Skinuli su me (...), privezali za stolac i mučili strujom. Udarali su me u leđa a kada bih izgubio svijest nogom bi me udarali u prsa. To su bili profesionalci", dodao je.

Ruski parlament jednoglasno odobrio aneksiju Krima

Po njegovim riječima, njegovi su mučitelji govorili s kavkaskim naglaskom. Rekli su mu da su bili plaćenici u Somaliji i prijetili mu da će mu "izvaditi jetra i skuhati ih".

Drugog dana su mu osobe koje su ga čuvale pucale gumenim metcima u ruke i u noge, rekao je pokazujući tragove rana.

Ščekun i još šest pripadnika proukrajinskih milicija oteti na Krimu pušteni su 20. ožujka.

Krim, ukrajinski poluotok na kojemu se govori ruski, koji su prije više od tri tjedna okupirale ruske snage, pripojen je ovog tjedna Rusiji nakon referenduma. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook