Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tijesna pobjeda

Vodeći američki mediji: Obami povjeren gospodarski oporavak zemlje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Duboko podijeljena Amerika dodijelila je predsjedniku Baracku Obami drugi mandat odabravši njega, a ne republikanskog kandidata Mitta Romneya da predvodi gospodarski oporavak zemlje, piše dnevni list Washington Post.

No, Los Angeles Times ocjenjuje kako se borba za njegov drugi mandat pokazala punom težom od povijesne pobjede prije četiri godine kada je u Bijelu kuću ušao kao prvi crni američki predsjednik.

Dramatični reizbor predsjednika Obame nije znak da se podijeljena nacija u izbornoj noći ujedinila nego je znak snažne potpore gospodarskoj politici koja naglasak stavlja na rast zaposlenosti, reformu zdravstvenog sustava, poreznu reformu i uravnoteženi proračun te umjerenu politiku prema useljavanju, pobačaju i istospolnim brakovima, piše New York Times.

Njegova tijesna pobjeda, prema procjenama vodećih američkih medija, u nekoliko presudnih saveznih država bila je vrhunac nevjerojatno skupe, neizvjesne i ogorčene utrke do samoga kraja, a reizbor nije imao nikakve sličnosti s porukama nade i promjene s kojima je nastupao na izborima prije četiri godine.

>> UŽIVO Obama dobio još jedan mandat i poručio: 'Najbolje tek dolazi!'

LA Times ističe da je demokrat Obama osvojio više od deset saveznih država među kojima i Pennsylvanniju koju je Romney u posljednjem pokušaju da izbori ulazak u Ovalni ured obilazio i na sam izborni dan. Republikanac je izgubio i državu u kojoj je bio guverner - Massachusetts kao i svoj rodni Michigan, a njegov potpredsjednički kandidat Paul Ryan nije osigurao pobjedu u vlastitom Wisconsinu.  Poraz u Massachusettsu i Wisconsinu prvi je puta od 1972. godine da je jedan kandidatski predsjednički-potpredsjednički dvojac izgubio 'vlastite' države.

Ipak, Romney je Republikanskoj stranci ostavio veći broj osvojenih država nego na proteklim izborima pa je tako dio središnje Amerike, poput Sjeverne Karoline i Indiane, okrenuo leđa Obami i glasao za republikanskog kandidata. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Zoran Milanović "Test uoči lipnja" Strani mediji se raspisali o Hrvatskoj: Ustavni sud blokirao Milanoviću put za sastavljanje vlade, ali kad bi mu to uspjelo... Peđa Grbin i Andrej Plenković građani su odlučili Rijeke pravde vs. HDZ: Pogledajte tko je odnio pobjedu u velikim gradovima

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene