Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlatko Cvrtila

'Makedonija je bure baruta na Balkanu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Makedonija je zemlja kojoj Grčka ne priznaje ime, koju Europa još ne želi, a NATO ju drži u čekaonici - frustracija je puno. O makedonskim sukobima razgovarali smo sa stručnjakom za geopolitiku, profesorom Vlatkom Cvrtilom.

Je li moguće da su sukobi izrežirani jer tako odgovara premijeru Gruevskom baš u trenutku kada su se Makedonci i Albanci ujedinili u zajedničke prosvjede protiv Vlade?

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Više od 200 milijuna pregleda Putin otkrio zašto je pristao na intervju s američkim novinarom: "To je zbog želje mnogih ljudi kod nas i u svijetu" Tucker Carlson intervjuira Vladimira Putina oglasio se na mrežama Novinar koji je intervjuirao Putina otkrio detalje iza kamere: "Ima jednu naviku..."

Kad bi pokušali odgovoriti na pitanje kome najviše odgovara - to je upravo sadašnja vladajuća struktura i premijer Gruevski. On je pritisnut od oporbe, ali i do javnosti zbog svega onoga što se saznalo preko prisluškivanja i drugih stvari što je vlast radila unazad nekoliko godina. Suočio se i s mogućnošću da dođe do velikog pritiska, možda i prijevremenih izbora i nekih drugih događaja koji bi oslabili njegovu vlast. S obzirom na sve to, na ovaj događaj ali sličan koji je bio prije dva tjedna - išao je njemu na ruku i on je uspio konsolidirati svoju vlast.

VIDEO Akcija okončana: Stigle prve snimke uhićenih, broj mrtvih popeo se na 22

Je li to nova Ukrajina? Je li na pomolu makedonsko proljeće? Je li Makedonija bure baruta na Balkanu?

Makedonija je sa sadašnjom strukturom definitivno bure baruta, ne samo zbog etničkog sastava - odnosa većinskog i manjinskog naroda, nego je fragmentirana i u političkom smislu kao politička zajednica. Pored toga, ona je unazađena nakon što prije nekoliko godina nije dobila pozivnicu za NATO. Tamo su demokratske institucije slabe, pod apsolutnom su kontrolom vlasti. Mediji nisu slobodni. To je autoritarna vladavina koja izaziva otpor građana. Ovo proljeće se taj otpor pojačao i činilo se kako bi mogao rezultirati nekakvom političkom promjenom. Ovi događaji će sigurno to zaustaviti, ali neće u potpunosti spriječiti.

Hoće li se stanje smiriti ili će sukobi eskalirati? Možda i izvan granica Makedonije? Vidimo Srbija je u stanju pripravnosti.

Ovakve događaje ne treba isključiti u budućnosti, ali u Makedoniji ćemo vrlo vjerojatno sljedećih mjeseci pratiti politike okršaje između oporbenih i vladajućih struktura, a posebice između javnosti koja želi promjenu i koja vidi da Makedonija ide u potpuno krivom smjeru, da nazaduje i da je jedna od najsiromašnijih država u Europi i da ako se nastavi ovakvo stanje, ono može biti pogubno za stanovništvo i za samu Makedoniju i za njenu egzistenciju u budućnosti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene