Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Napade kao što su se sinoć dogodili u Parizu teško je prepoznati, teško se od njih braniti, pogotovo kada se radi o urbanim područjima, rekao je za Novu TV stručnjak za sigurnost Vlatko Cvrtila.


Može li se Europa braniti od ovakvih napada?

Naravno ne. Mi imamo iskustvo u zadnjih nekoliko godina da je teško prepoznati ovakve tipove napada, teško se od njih braniti, pogotovo kada se radi o urbanim područjima i ovakvim gradovima kao što je Pariz.

Hoće li ovo dodatno podići tenzije i kritike na račun Europske unije koja zapravo ne nalazi rješenje za ovu izbjegličku, imigrantsku krizu?

Vezani članci Slika nije dostupna "Srbija nas želi diskreditirati i prikazati kao nestabilnu državu koja koketira s prošlošću" Slika nije dostupna Španjolska uhitila Francuza osumnjičenog za naoružavanje terorista u Parizu

Sigurno hoće. Bit će veliki pritisak javnosti prema političkim elitama da se pronađu određena rješenja. Međutim, postavlja se pitanje što se još može napraviti. Francuska na žalost, ove je godine već imala veliki teroristički napad vezano uz časopis Charlie Hebdo. Nakon toga su primijenili mnoge terorističke mjere, no nažalost, vidimo da nisu bile učinkovite.

Stručnjak za Bliski istok: 'Pokazali su tko je najveća prijetnja Europi danas'

Što su radile francuske sigurnosne službe?

One su u svojim izvještajima povremeno znale najaviti da se pripremaju određeni napadi, pa su čak i svojim izvještajima govorile da su spriječile određene terorističke napade. Bez obzira koliko su činile i što su činile, nisu mogle spriječiti ovakav tip napada jer od nekakvih 15 napada koji se pripremaju, možete 14 spriječiti , ali jedan ne možete.

Što možemo očekivati dalje? Možemo li očekivati nastavak napada?

Ne možemo reći da će ih odmah biti, ali Europa je pod velikom prijetnjom. Europa i obavještajne službe znaju da postoje osobe koje su spremne na takav tip političkog nasilja i nažalost u nekakvim prognozama može li se to ponovno dogoditi, odgovor je: Da. I to prije svega u velikim europskim gradovima, odnosno urbanim sredinama je jako teško spriječiti tako nešto gdje se na javnim mjestima uvijek nalazi jako puno ljudi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook