Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rusija je vojsku Bashara al-Assada vratila iz gotovo beznadežne pozicije u ratu u Siriji.


Vladimir Putin, ruski predsjednik, osobno je uvjerio Bashara al-Assada da Rusija neće dopustiti da sirijska vlada izgubi građanski rat. Tvrdi to britanski konzervativni zastupnik David Davis koji je nedavno posjetio Damask i susreo se s Assadom.

'Pitao sam ga zbog čega je Putin odlučio velikim dijelom povući svoju vojsku iz Sirije s obzirom da je ruska intervencija doslovce Asadove snage osovila na noge. Odgovorio je da je to zbog toga što je Rusija bila na meti kritika da onemogućuje mirovne pregovore. No, onda je Assad, ničim izazvan kazao: 'Putin mi je rekao - nikad nećemo dopustiti da izgubite'. Za mene, to je bila najvažnija rečenica cijelog našeg susreta', ispričao je Davis za BBC.

Ako je to stvarno Putin obećao sirijskim diktatoru, onda bi to značilo da u ratu u Siriji može pobijediti jedino Assadov režim ili se može okončati tako da se postigne svojevrsna nagodba s pobunjenicima, kazao je Davis. Dodao je kako bi Zapad u slučaju Sirije trebao primijeniti svojevrsni 'Marshalov plan' - financijska pomoć za obnovu zemlje ali uz određene političke uvjete i reforme, odnosno uspostavu demokratskog sustava umjesto diktature, prenosi Independent.

Vezani članci Vladimir Putin Putin poručio da Rusija poduzima sve što mora u borbi protiv klimatskih promjena: ''Spremni smo predložiti niz zajedničkih projekata'' Aleksej Navaljni Rusija polako ubija Navaljnog? "Možda ga dovode u situaciju spore smrti i pokušavaju to prikriti"