Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krhko primirje u Siriji

CIA IMA 'PLAN B' Putinu se ovo neće svidjeti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
CIA ima 'plan B' ukoliko dođe do kršenja primirja u Siriji.

Ukoliko krhko primirje u Siriji bude narušeno, američka CIA ima spreman plan. Neimenovani dužnosnici otkrili su da je plan obavještajne agencije već na stolu Baracka Obame. Prema tom dokumentu, CIA planira naoružati pobunjenike koji se bore protiv Bashara al Asada. U tom slučaju pobunjenici bi u svojim rukama imali sustav protuzračne obrane.

Ideja nije nova. Američki Wall Steet Journal je i u veljači izvještavao da su vojni i obavještajni dužnosnici predložili predsjedniku SAD-a da treba imati rezervni plan za eventualno suprotstavljanje Rusiji koja podupire Asadov režim.

Prema informacijama koje je sada objavio list, CIA je dala 'privremene garancije' svojim partnerima da će u naoružati Asadovu opoziciju u slučaju da primirje ne potraje, a Bijela kuća, prema istim navodima, zadržala je pravo da izabere koje će se oružje koristiti na terenu u tom slučaju. Pobunjenici već posjeduju određen broj protuzračnih sustava MANPAD-a do koji su, kako tvrdi CIA, došli svojim, 'ilegalnim kanalima'. Washington sa svojim saveznicima iz Turske i Saudijske Arabije pregovara koje bi naoružanje dostavili pobunjenicima u okviru ove tajne operacije. Saudijci navodno traže geografske senzore kako pobunjenici ne bi mogli koristiti oružje na područjima na kojima nema borbi.

Primirje je na snazi od 27. veljače, no sukobi i dalje traju jer teroristi Islamske države i Nusra fronte, ogranka Al Kaide, ne miruju. Upravo zbog toga postavlja se pitanje tko će i kako odlučiti je li prekid vatre narušen.

'Ukoliko dođe do stvarnog prekida primirja i ako pregovori pobunjenika i Asada ne daju nikakav rezultat, opet ćemo imati građanski rat i daleko smrtonosnije oružje u Siriji', kazao je jedan od dužnosnika CIA-e. Amerikanci su navodno poslali poruku ruskim kolegama da bi povratak oružanim sukobima i totalnom ratu 'znatno više ugrozio ruske pilote', prenosi  RT.

Pročitajte i ovo Napad u Damasku jedna ozlijeđena U napadu Izraela oštećeno iransko veleposlanstvo, izvori tvrde: "Eliminiran je zapovjednik Iranske revolucionarne garde" Eksplozija na tržnici u Siriji napad u Siriji VIDEO Užas na tržnici! Eksplozija tijekom najveće noćne kupovine, puno je mrtvih i ranjenih


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene