Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znoj, mučnina i snažno lupanje srca stigli su tako naglo da Vladimir Kara-Murza, bivši čelnik ruske opozicijske stranke PRP-PARNAS, nije stigao razmišljati što mu se to događa. Narednih 24 sata liječnici su se u bolnici borili za njegov život.


Samo tjedan dana nakon što su Vladimir Putin i Rusija optuženi za smrt Aleksandra Litvinenka, bivšeg ruskog obavještajca, javio se Vladimir Kara-Murza, opozicijski čelnik, koji tvrdi da je i njega Kremlj pokušao eliminirati smrtonosnim otrovom. Bilo je to 26. svibnja prošle godine kada je Kara-Murza došao na rutinski sastanak s dvojicom kolega u Moskvi. Usred sastanka mu je pozlilo, a kako je otrov došao u njegovo tijelo ni danas mu nije jasno.

'Počeli su mi otkazivati vitalni organi, jedan za drugim. Liječnici su mojoj supruzi kazali da su šanse da preživim pet posto', ispričao je Kara-Murza. Spasili su ga tako da su mu hemodijalizom uspješno pročistili krv u kojoj se nalazio nepoznati otrov. Nakon šest mjeseci rehabilitacije u SAD-u, vratio se u Rusiju. Sa 34 godine hoda uz pomoć štapa jer još uvijek nema potpunu kontrolu nad lijevom stanom tijela.

Ima dva cilja: angažirati se u političkoj kampanji protiv vlasti u Kremlju i pronaći ljude koji su ga pokušali ubiti. Zatražio je od nadležnih da se istraži njegov slučaj za koji vjeruje da je motivirano političkim razlozima.

'Nemam nikakvih sumnji da je riječ o namjernom trovanju, pokušaju da me se eliminira, a motiv su političke i javne akcije ruske opozicije', kazao je i dodao da je samo jedan u nizu onih koji su nastradali a koji su kritizirali Vladimira Putina. Opozicijski lider Boris Nemetsov, i jedan od najbližih prijatelja Kara-Murze, ubijen je tri mjeseca ranije. Kara-Murza nagađa kako je možda bio meta i zbog svojih bliskih veza s Mihailom Hodorkovskim čija zaklada mu je platila liječenje u Americi.

S obzirom da je bio na dijalizi prije nego što je izuzet uzorak za test koji bi mogao otkriti o kakvom se otrovu radi, Kara-Murza nikad nije saznao čime su ga pokušali otrovati, no laboratorijski nalazi pokazali su visoke razine teških metala u tijelu.

'Činjenica je da je riječ o sofisticiranoj supstanci, da su posao obavili profesionalci, i da im cilj nije bio zastrašiti me nego ubiti. Sve što mogu reći je da samo specijalne službe imaju pristup takvim stvarima', ispričao je Kara-Murza. Specijalne službe su uobičajeni naziv za rusku obavještajnu agenciju, piše Telegraph.
 

Vezani članci Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev Jeziva poruka iz Rusije: "Približavamo se nuklearnoj apokalipsi. Prijetnja je sve veća" Xi Jinping i Vladimir Putin Putin i Xi hvale odnos Rusije i Kine: Zovu se prijateljima, obećali su gospodarsku suradnju...
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju