Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ruske i bjeloruske vježbe Zapad 2017 sigurno nisu prošle bez muke i znoja, a bilo je tu i prilično ozbiljnih nezgoda poput skretanja jednog od bombardera s piste pri punom opterećenju.


Nadavno je javno objavljen video koji prikazuje raspad ruskog aviona Tu-22M3 'Backfire'.

Vezani članci Tu-22 (Foto: AFP) Snježna oluja oborila ruski bombarder koji je pokušavao sletjeti, poginula dva člana posade Krila Oluje (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) "Krila Oluje" na aero-mitingu u Poljskoj

Teški bombarder koji je u trenutku nesreće bio blizu maksimalne težine polijetanja prema ruskim izvješćima, skrenuo je s piste u Shaikavka zračnoj bazi tijekom vježbe Zapad 2017. Video je danas objavila medijska kuća "Vzglyad".

Jedan ruski medij je citirao „visoko-pozicioniranog“ službenika navodeći:

"Uzrok nesreće je bio senzor brzine koji je zakazao za vrijeme polijetanja, a to je rezultiralo time da je posada odlučila prekinuti uzlet".

Još nije bilo službenih izjava o uzroku nesreće. Četvorica članova posade koji su bili u nadzvučnom bombarderu nisu ozlijeđeni u nesreći prenosi The Aviationist.

Ovo je treći sličan incident prijavljen ruskim medijima tijekom polijetanja Tu-22M3 bombadera. Prva dva događaja bila su manje ozbiljna jer su zrakoplovi bili na nižim utezima za polijetanje i mogli su se zaustaviti na kraju piste.

Ruski Tupolev Tu-22M3 može se usporediti s američkim bombarderom B-1B. Oba su zrakoplova nadzvučna i koriste posebno dizajnirana krila. Međutim, Tu-22M3 je zrakoplov s dva motora u usporedbi s četiri motora na američkom B-1B. Zrakoplovi su otprilike slične veličine, a Tu-22M3 je tek nešto manji od američkog kolege.