Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Valentin Inzko

Visoki predstavnik za BiH: "Dodik zastrašuje prognanike koji se žele vratiti"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko optužio je predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da svojim izjavama pokušava zastrašiti prognanike koji su se nakon rata odlučili vratiti domovima iz kojih su protjerani.

Upozorio je kako je takvo ponašanje nedopustivo i predstavlja jasno kršenje odredbi Daytonskog sporazuma.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Brz odgovor Dodikov sin o tome da je dobio hrvatsko državljanstvo: "Vidim da sam postao hrvatski državljanin..." Milorad Dodik i Vladimir Putin Planira "ekonomsku uniju" Dodika baš briga za američke sankcije: "Imam druge prijatelje, Vučića, Putina i Orbana..."

Inzko je reagirao na Dodikov istup u mjestu Bratunac u istočnoj Bosni kada je 7. srpnja na okupljanju posvećenom Srbima koji su tamo poginuli u proteklom ratu proglasio "okupatorima" Bošnjake koji su se unatoč patnjama kroz koje su prošli ipak odlučili vratiti u svoje prijeratne domove.

Dodik je ustvrdio kako nakon rata uz potporu različitih nevladinih organizacija koje pomažu povratak "muslimani (Bošnjaci) ponovo okupiraju Podrinje".

Istočna Bosna u ratu od 1992. do 1995. godine bila je poprište najmasovnijih entičkih progona pri čemu su deseci tisuća Bošnjaka protjerani iz svojih domova a na tisuće su ih ubijene uključujući tu i one likvidirane u genocidu počinjenom u Srebrenici 1995. godine.

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) ranije se reagirali upozorenjem kako je Dodik ovakvim uvredama prešao crvenu crtu te su najavili kako će tražiti da stoga reagira i međunarodna zajednica.

“Komemoracije nevinim žrtvama ratnih zločina, te genocid u Srebrenici, ne smiju se nikada koristiti kao platforma za raspirivanje etničke i vjerske netrpeljivosti ili mržnje. Takvo ponašanje je suprotno temeljnim i univerzalnim vrijednostima ljudskog dostojanstva, zaslužuje svaku osudu, temeljno je neprihvatljivo i predstavlja uvredu za svaku žrtvu ili preživjelog”, stoji u pisanoj izjavi visokog predstavnika Inzka.

Podsjetio je kako Aneks VII Daytonskog sporazuma jamči bezuvjetno pravo svim prognanima na povatak prijeratnim domovima.

Dodao je kako je jedini cilj istupa poput Dodikova zastrašivanje izbjeglica i prognanika što se ničim ne može opravdati. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene