Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon poraza

Trump želi blokirati FBI-evu istragu oko tajnih dokumenata: Otkriveno što je sve u njima

Donald Trump
Donald Trump Foto: Afp
Američka vlada pronašla je više od 300 dokumenata s oznakama tajnosti na imanju bivšeg predsjednika Donalda Trumpa na Floridi, uključujući materijal CIA-e, Agencije za nacionalnu sigurnost i FBI-a, izvijestio je New York Times pozivajući se na više osoba upućenih u to pitanje.

Početnu seriju od više od 150 dokumenata označenih kao tajne pronašao je Nacionalni arhiv SAD-a u siječnju, izvijestile su novine. Suradnici Donalda Trumpa dali su američkom Ministarstvu pravosuđa drugi set u lipnju, dok je treća serija zaplijenjena u raciji FBI-a ranije ovog mjeseca, rečeno je.

Ministarstvo pravosuđa nije zasad odgovorilo na zahtjev za komentar, kao ni predstavnici bivšeg predsjednika.

Trump je u ponedjeljak zatražio od federalnog suda da privremeno blokira FBI u pregledu materijala koje je zaplijenio 8. kolovoza iz njegove kuće u Mar-a-Lagu dok se ne imenuje poseban odbor koji će nadgledati pregled.

Pretraga je dio federalne istrage o tome je li Trump nezakonito uklonio dokumente kada je napustio dužnost u siječnju 2021. nakon što je izgubio predsjedničke izbore od demokrata Joea Bidena.

Pročitajte i ovo Ilustracija POSTAJE SVJEDOK OPTUŽBE Trumpov suradnik priznao krivnju za osmišljavanje porezne prijevare: "Trajalo je 15 godina"

Pročitajte i ovo Donald Trump POD ISTRAGOM Nalog FBI-ja otkriva za što bi sve Trump mogao biti optužen: "Ovo je politička odmazda"

Tijekom svoje pretrage, FBI je zaplijenio 11 kompleta klasificiranih materijala u Mar-a-Lagu, od kojih su neki bili označeni kao "vrlo povjerljivi" - najviša razina tajnosti rezervirana za najstrože čuvane podatke američke nacionalne sigurnosti i koji se mogu pregledati samo u posebnim državnim ustanovama.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene