Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POSTAJE SVJEDOK OPTUŽBE

Trumpov suradnik priznao krivnju za osmišljavanje porezne prijevare: "Trajalo je 15 godina"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Dugogodišnji direktor obiteljske tvrtke Donalda Trumpa priznao je u četvrtak krivnju, u sklopu nagodbe sa tužiteljstvom, za pomaganje tvrtki u osmišljavanju 15-godišnje porezne prijevare.

75-godišnji bivši financijski direktor Trump Organizationa Allen Weisselberg priznao je krivnju po svih 15 točaka optužnice za koje ga je teretilo tužiteljstvo pred sudom države New York na Manhattanu.

Od Weisselberga, koji je za Donalda Trumpa radio oko pola stoljeća, ne očekuje se da će surađivati s tužiteljima s Manhattana u većoj istrazi koju provode protiv Trumpa.

Njegovo će priznanje vjerojatno ojačati njihov slučaj protiv tvrtke bivšeg predsjednika koja upravlja golf klubovima, hotelima i nekretninama diljem svijeta.

Pročitajte i ovo Donald Trump Sve detaljno ispituju Procurilo što je FBI točno tražio kod Trumpa: On tvrdi da je sve to politička odmazda

"Ovaj sporazum o priznanju krivnje izravno implicira Trump Organization u širokom rasponu kriminalnih aktivnosti i zahtijeva od Weisselberga da pruži neprocjenjivo svjedočenje na nadolazećem suđenju", poručio je priopćenjem okružni tužitelj Manhattana Alvin Bragg. "Veselimo se što ćemo svoju optužnicu dokazati na sudu", dodao je.

Glasnogovornica Trump Organizationa nazvala je u priopćenju Weisselberga "finim i časnim čovjekom" kojega je "posebno tužitelj Manhattana" zlostavljao i proganjao u sklopu politički motivirane borbe protiv Trumpa.

Također je kazala da kompanija nije učinila ništa pogrešno te da se raduje suđenju. Tvrtki Trump Organization prijete novčane i druge kazne ako bude osuđena.

Donald Trump, koji je upleten u mnoge pravne bitke, nije bio optužen u ovom predmetu. Tužitelji su u srpnju 2021. optužili Trump Organisation i Weisselberga za shemu s poreznom prijevarom i krivotvorenje poslovnih knjiga.

Pročitajte i ovo Donald Trump POD ISTRAGOM Nalog FBI-ja otkriva za što bi sve Trump mogao biti optužen: "Ovo je politička odmazda"

Weisselberg je optužen za prikrivanje i neplaćanje poreza na 1.76 milijuna dolara prihoda.

Weisselbergov sporazum o priznanju krivnje predviđa odsluženje zatvorske kazne u trajanju od pet mjeseci na otoku Rikers, a mogao bi biti oslobođen i nakon 100 dana. Također, nagodba uključuje pet godina uvjetne kazne i plaćanje 1.99 milijuna dolara poreza, kazni i kamata.

Zatvorsku će kaznu početi izdržavati nakon završetka suđenja. Da nije došlo do nagodbe, Weisselbergu bi prijetila kazna zatvora od 15 godina.

Weisselberg je dao ostavku na mjesto glavnog financijskog direktora u Trumpovoj kompaniji, ali ga Trump i dalje plaća kao višeg savjetnika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene