Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prije svih prognoza

Virus svinjske gripe mutirao!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svi su se tog pribojavali, no to se dogodilo i prije očekivanog - virus svinjske gripe već je mutirao, potvrdili su brazilski znanstvenici, koji su izolirali pacijenta s mutiranim virusom u Sao Paolu.

Novi, mutirani virus, nazvan je pomalo nezgrapno A/Sao Paolo/1454/H1N1, a ime su mu dali bakteriolozi s Instituta Adolfo Lutz, nakon što su ga usporedili s originalnim primjerkom virusa svinjske gripe iz Kalifornije i uočili promijene. Znanstvenica Terezinha Maria de Pavia, otkrila je kako se mutacija dogodila u proteinu hemoglobinu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Gripa se zahuktala U ambulantama gužve: Još dvoje hospitaliziranih zbog svinjske gripe Slika nije dostupna Opasniji od običnog? Virus svinjske gripe mutirao, još je opasniji

Još uvijek ostaje nepoznato je li nova mutacija još smrtonosnija od originalnog virusa A/H1N1, zbog kojeg je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), ionako već proglasila globalnu pandemiju. Postavlja se pitanje može li virus svinjske gripe mutirati kao onaj Španjolske gripe iz 1918. godine, kad je od njega umrlo čak čedrdeset milijuna ljudi diljem svijeta, a najviše od tog u Indiji. Najnoviji podaci govore o najmanje 30.000 zaraženih virusom svinjske gripe u 74 zemlje diljem svijeta te gotovo 150 smrtnih slučajeva.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene