Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pitanje ljudskih prava

Život u ovoj državi je živuća noćna mora - 'Ne želim prolaziti kroz detalje te jezive liste zločina'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjeverna Koreja još se jednom našla na dnevnom redu zasjedanja Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, koja je održana u ponedjeljak. Život u toj izoliranoj državi VS je ocijenio živućom noćnom morom.

Vijeće sigurnosti UN-a stavilo je točku kršenja ljudskih prava u Sjevernoj Koreji na dnevni red nakon odbacivanja primjedbi Kine na navodne teške zloporabe tema rasprava na sastancima VS-a. To je ujedno i prvi put da se pitanjem ljudskih prava u Sjevernoj Koreji direktno pozabavilo Vijeće sigurnosti UN-a.

Pročitajte i ovo Ruski travel bloger objavio je snimke s putovanja u Sjevernu Koreju Skijanje kod Kim Jong Una Najzatvorenija zemlja primila prve turiste: "Vidjeli smo tek dvije trgovine, a posebne upute dobili smo za fotografiranje i - presavijanje novina" Ilustracija Rat protiv Ukrajine Sjevernokorejske tvornice steljiva rade punom parom: Rusiji u kontejnerima šalju milijune granata

"Danas smo prekinuli šutnju ovog vijeća. Počeli smo bacati svjetlo, a ono što smo otkrili je zastrašujuće", rekla je tijekom sastanka VS-a američka veleposlanica pri UN, Samatha Power.

Izazvali veliku zabrinutost: Hakeri upali u sustav nuklearke

Power je poduprla izvješće UN-a o kršenju ljudskih prava iz veljače 2014. godine te je citirala strašna svjedočanstva prebjega iz Sjeverne Koreje, koje je službeni Pjongjang odbacio kao izmišljotine.

Sjeverna Koreja odbila je sudjelovati na tom sastanku VS-a, a prebjege su još ranije nazvali "ljudskim smećem", prenosi Independent.

"Ne želim prolaziti kroz detalje te jezive liste zločina. Svima bi nam pozlilo od toga", rekla je veleposlanica Luksenburga Sylvie Lucas.

Kina i Rusija, koje imaju pravo na veto unutar VS-a, pokušale su zaustaviti podizanje točke o kršenju ljudskih prava u Sjevenoj Koreji na dnevni red Vijeća, a kineski veleposlanik je upozorio Vijeće da se obuzda od poduzimanja bilo čega što bi moglo dovesti do eskalacije napetosti.

VS ipak još nije odlučio hoće li to pitanje uputiti i Međunarodnom sudu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene