Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napadi se nastavljaju

Belgija pokreće misiju za evakuaciju djece iz Gaze

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vijeće sigurnosti UN prihvatilo je noćas Rezoluciju u kojoj poziva na trenutačan i trajan prekid vatre između militanata Hamasa i izraelskih snaga u Pojasu Gaze, te na potpuno izraelsko povlačenje iz Gaze.

U glasovanju koje je održano o četvrtak kasno navečer, po istočnoameričkom vremenu, 14 članica Vijeća sigurnosti podržalo je rezoluciju, dok su Sjedinjene Države bile suzdržane.

Pročitajte i ovo Razorena Gaza Nastavljaju se pregovori Korak do primirja u Gazi: "Izrael je sve prihvatio i sada se čeka odluka Hamasa" Kamala Harris ugošćuje člana izraelskog ratnog kabineta U ponedjeljak Potpredsjednica SAD-a sastat će se sa članom izraelskog ratnog kabineta

Hrvatska je među velikom većinom članica Vijeća koje su glasovale za rezoluciju. Iako su se Sjedinjene Države suzdržale od glasovanja, američka državna tajnica Condoleezza Rice rekla je da njezina zemlje podržava tekst rezolucije, te da je suzdržana samo zato jer želi vidjeti rezultate mirovnog posredovanja Egipta

>> Izraelci pogodili konvoj i ubili humanitarca

>> Izraelci u Gazi krše međunarodne zakone

>> Izrael prihvaća načela egipatskog prijedloga o primirju

Glasovanje je uslijedilo nakon tri dana intenzivnih pregovora između ministara vanjskih poslova ključnih arapskih zemalja i zapadnih članica Vijeća sigurnosti UN s pravom veta - Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Francuske.

Unatoč odluke UN-a, ostaje na Izraelu i Hamasu da donesu odluku o prestanku svojih vojnih aktivnosti, no očekuje se da će SAD, najbliži saveznik Izraela, i arapske države koje su usuglašavale tekst rezolucije, izvršiti pritisak na dvije strane kako bi došlo do prekida neprijateljstva u Pojasu Gaze i na jugu Izraela.

CNN, Fox News i druge američke TV mreže izvijestile su o nastavku borbi i ekspolozija u Gazi nakon donošenja rezolucije Vijeća sigurnosti UN.

Od početka izraelske ofenzive protiv Gaze 27. prosinca, ubijeno je više od 760 Palestinaca, prema bolničkim izvorima. Istodobo je ubijeno 13 Izraelaca, uključujući i 10 vojnika.

Belgija pokreće misiju EU-a za evakuaciju djece iz Gaze

Belgija planira već od subote početi premještati ranjenu djecu evakuiranu iz Pojasa Gaze u bolnice i poziva zemlje Europske unije da se pridruže misiji, reklo je belgijsko ministarstvo vanjskih poslova. 

>> 'Izraelski stroj za razaranje ignorira pozive da se okonča pokolj civila'

>> Izrael će prekidati napade tri sata dnevno

Belgijska skupina za utvrđivanje stanja trebala bi doći u Egipat u petak a trenutno se razmatra mogućnost premještanja djece iz Gaze koju su evakuirale lokalne humanitarne organizacije u bolnice u Egiptu, Libanonu i Jordanu. Neka djeca bi mogla biti zrakoplovom prebačena u Belgiju.

'U ovoj je fazi to belgijska operacija sa ciljem dobivanja sve veće podrške drugih država', rekao je Bart Ouvry, glasnogovornik belgijskog ministarstva vanjskih poslova i dodao da je Belgija obavijestila Izrael o svojim planovima.

Glasnogovornik povjerenika EU-a za razvoj i humanitarnu pomoć Louisa Michela rekao je da je Europska komisija podržala belgijski plan evakuacije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene