Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šokantni prizori

Izraelci u Gazi krše međunarodne zakone

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodni odbor Crvenog križa u četvrtak je u neuobičajeno oštrom priopćenju za tu neutralnu humanitarnu organizaciju optužio Izrael da krši međunarodne zakone u Gazi.

Humanitarni radnici u jednoj su kući u dijelu grada Gaze što su ga bombardirale izraelske vojne snage pronašli četiri izgladnjela djeteta kako uplakani sjede pokraj svojih mrtvih majki i drugih tijela, izvijestio je Međunarodni odbor Crvenoga križa. 

Pročitajte i ovo Kamala Harris ugošćuje člana izraelskog ratnog kabineta U ponedjeljak Potpredsjednica SAD-a sastat će se sa članom izraelskog ratnog kabineta Zločin protiv čovječnosti u Pojasu Gaze - 3 Potresni prizori Stotine tisuća djece gladuju, jedu hranu za konje, piju more: "Makar umrla, želim uzeti vreću brašna jer nemam čime nahraniti svoju djecu"

'Bili su preslabi da sami ustanu. Pronašli smo i jednog muškarca koji je preživio napad, također preslabog da bi ustao. Na madracima u kući u koju smo ušli pronašli smo 12 tijela. U susjednoj smo kući pronašli 15 ranjenih od posljedica izraelskog granatiranja, a u još jednoj kući tri mrtva civila', stoji u priopćenju ICRC-a. 

>> Izrael priznao: Nije bilo raketiranja iz UN-ove škole

>> 'Moguće je postići primirje u 48 sati'

>> Izrael prihvaća načela egipatskog prijedloga o primirju

'Bio je to šokantan prizor', rekao je voditelj ICRC-a za Izrael i palestinska područja Pierre Wettach. 'Izraelska vojska morala je biti svjesna ozbiljnosti situacije, no nije pomogla ranjenima. Ni nama ni pripadnicima palestinskog Crvenog polumjeseca nisu omogućili pristup i pomoć ranjenima', kazao je.

ICRC optužuje Izraelce da sprečavaju odlazak vozila hitne pomoći u pogođena područja te je zatražio da se omogući njihov brz i siguran pristup palestinskim ambulantama Crvenog polumjeseca kako bi se evakuiralo što više ozlijeđenih kojima je potrebna hitna medicinska pomoć.

Neuobičajeno oštrim tonom, ova je neutralna međunarodna humanitarna organizacija priopćila kako smatra da su Izraelci spomenutim incidentom prekršili međunarodni humanitarni zakon.

Izraelska je vojska odgovorila da koordinira poslove s međunarodnim humanitarnim organizacijama kako bi pomogla civilima te da 'ni u kojem slučaju ne puca namjerno na civilno stanovništvo'. Najavila je i kako će ozbiljno istražiti slučaj o kojem govori ICRC.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene