Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vijeće sigurnosti UN-a

'Izraelski stroj za razaranje ignorira pozive da se okonča pokolj civila'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vijeće sigurnosti UN-a održalo je u utorak navečer posebnu ministarsku sjednicu posvećenu 11-dnevnom sukobu u Gazi, na kojoj je Francuska, predsjedavajuća Vijeća, pozvala na hitan prekid vatre, koji bi uključivao i zaustavljenje raketnih napada Hamasa na Izrael, te prekid krijumčarenja oružja u Gazu.

'Zaustavljanje nasilja je najhitniji prioritet. Moja zemlja osuđuje izraelsku kopnenu ofenzivu protiv Gaze i lansiranje raketa (Hamasa) i pozivamo na trenutačno humanitarno primirje', rekao je francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner, koji je predsjedavao sjednicom. 

Pročitajte i ovo Izraelci zahtijevaju oslobođenje talaca Rat u Gazi Hamas i Izrael na korak do dogovora za povratak talaca, objavljene ključne točke prijedloga Humanitarna pomoć pristiže u Pojas Gaze Priopćili Izraelci Prvi kamioni s humanitarnom pomoći ušli u Gazu preko novog prijelaza

>> Izraelci napadaju škole, najmanje 40 mrtvih

>> Izraelske snage dublje u pojasu Gaze

'Francuska poziva na potpuni i trenutačni prekid lansiranja raketa i svih izraelskih napada. Francuska poziva na uspostavu uvjeta i jamstava za trajni prekid vatre', rekao je Kuchener, dodajući kako oni trebaju uključivati normalizaciju stanja u Gazi, trajno otvaranje graničnih prijelaza, prekid krijumčarenja oružja u Gazu i mehanizme međunarodnog nadzora.

Izraelski stroj za razaranje nastavlja ubijati, činiti najgnusnije moguće zločine unatoč međunarodnom suglasju u pozivu da se okonča taj pokolj nevinih civila Mahmud Abbas Kouchner je rekao da Francuska čeka odgovor Izraela na prijedlog za prekid vatre koji je iznio egipatski predsjednik Hosni Mubarak, nakon sastanka s francuskim predsjednikom Nicholasom Sarkozyem, u Sharm el Sheiku. Palestinski predsjednik Mahmud Abbas i američka državna tajnica Condoleezza Rice u svojim su obraćanjima Vijeću sigurnosti UN-a podržali Mubarakov prijedlog.

Gabriela Shalev, veleposlanica Izraela pri UN-u, nije pred Vijećem spominjala taj prijedlog, već je u dugom istupu opravdavala izraelske vojne operacije protiv 'terorističkog Hamasa' u Gazi. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon upozorio je da smrtonosno granatiranje škole UN-a u izbjegličkom kampu Jabalia u Gazi, gdje se sklonilo stotine Palestinaca, čini prekid vatre hitnijim no ikada. 'Ti napadi izraelske vojske koji ugrožavaju objekte UN-a, potpuno su neprihvatljivi i ne smiju se ponoviti...opet pozivam na trenutačni prekid vatre', rekao je Ban. U napadu na školu UN-a u utorak ubijeno je 40 civila.

Abbas je optužio Izrael zbog ignoriranja poziva iz svijeta da prekine vojnu kampanju u Gazi, unatoč velikog broja civilnih žrtava. 'Izraelski stroj za razaranje nastavlja ubijati, činiti najgnusnije moguće zločine unatoč međunarodnom suglasju u pozivu da se okonča taj pokolj nevinih civila', rekao je Abbas. On je pozvao Vijeće sigurnosti UN-a da prihvati rezoluciju o hitnom prekidu vatre u Gazi.

'Moramo hitno zaključiti prekid vatre koji može trajati i donijeti stvarnu sigurnost', rekla je Condoleezza Rice, ističući da prekid vatre mora uključivati prekid raketnih i minobacačkih napada na Izraelce, te prekid krijumčarenja oružja i eksploziva u Gazu, uključujući i onemogućavanje obnove tunela prema Egiptu, koji su služili tom krijumčarenju.

Rice je naglasila kako je važno da je prekid vatre 'trajan i održiv' te da jamči sigurnost Palestincima i Izraelcima. Također je ustvrdila kako je ključna ponovna uspostava 'legitimne kontrole palestinskih vlasti' predsjednika Mahmuda Abbasa, na teritoriju Gaze. 'Naš cilj mora biti stabilizacija i normalizacija života u Gazi", rekla je.

Britanski ministar vanjskih poslova David Miliband prozvao je međunarodnu zajednicu zbog dugotrajnog neuspjeha da riješi izraelsko-palestinski sukob. 'Velika Britanija vjeruje da je kriza u Gazi optužnica našem kolektivnom neuspjehu kroz dugo razdoblje, da dovedemo do rješenja s dvije države, koje je jedina nada za sigurnost i pravdu za Palestince i Izraelce', kazao je Miliband. Hrvatski veleposlanik u Vijeću sigurnosti UN-a, Neven Jurica izrazio je 'najdublju zabrinutost hrvatske Vlade zbog patnji civila unutar i oko Gaze' i poziv na 'okončanje svakog nasilja', te na suzdržanost obiju strana i izbjegavanje civilnih žrtava.

'Bitno je postići trenutačni i trajni prekid vatre, koji će poštovati svi, koji će zaustaviti stalne raketne napade na jug Izraela i prekinuti patnje u Gazi', rekao je Jurica. On je podržao inicijativu da Vijeće sigurnosti UN-a prihvati rezoluciju o prekidu vatre u Gazi. Po navodima zapadnih diplomata u Vijeću sigurnosti, tekst rezolucije možda neće biti usuglašen za glasovanje do idućega tjedna.

Na sjednici Vijeća sudjelovali su i ministri vanjskih poslova Egipta, Jordana i nekoliko drugih arapskih zemalja, te ministri i drugi predstavnici novih pet nestalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a - Turske, Japana, Austrije, Meksika i Ugande. Vijeće sigurnosti UN-a u srijedu nastavlja raspravu o Gazi, gdje je broj ubijenih Palestinaca u utorak prešao 600.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene