Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I poklanjanje je recikliranje

VIDEO: Želite besplatne stvari? Posjetite stranicu 'Freecycle'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njujorčani svaki dan stvaraju oko 12 tisuća tona otpada, od kojih se samo oko 800 tona reciklira u gradskom pogonu za reciklažu.

New York je zatvorio svoje zadnje odlagalište otpada 2001. te grad sada mora svo smeće koje se ne može reciklirati, prevoziti ili do spalionica ili do drugih odlagališta u Americi. Gradsko smeće tako se kompresira u velike kontejnere i vlakom odvozi u Sjevernu Karolinu gdje se odlaže, na veliki trošak grada.

Pročitajte i ovo Kontejneri - 2 zelena tranzicija Novi iskorak na istoku Hrvatske: Iz komunalnog otpada će se proizvoditi vodik Vraćen dio usluga HAK-a - 1 Istraga i dalje traje HAK je odhakiran, ali problemima još nije kraj: ''Oni koji čekaju polaganje vozačkog ispita morat će još malo pričekati''

Samo se oko 50% gradskog potencijalno reciklirajućeg otpada šalje u proces reciklaže. U tu svrhu osnovana je internet mreža 'Freecycle' koja trenutno ima više od 6 milijuna članova raspodjeljenih u više od 4000 grupa. Članovi stranice podijeljeni su u grupe prema državi ili gradu u kojem žive, a cilj mreže jest spriječavanje gomilanja nepotrebnog otpada na odlagalištima, navodi Reuters.

Mreža je otvorena za sve koji žele reciklirati stvari radije nego da ih bace. Bilo da je u pitanju stolica, faks mašina, klavir ili stara vrata. Na stranici možete objaviti sve što želite baciti i možda se javi netko kome upravo to treba. Također možda baš ovdje pronađete nešto sto vama treba, a netko želi baciti. Poanta je da se stare stvari radije nekome poklone umjesto da se bacaju.

Annesia Simmons čula je za mrežu Freecycle preko televizije. U to vrijeme bila je u 7 mjesecu trudnoće i upravo izgubila posao. Postala je članica grupe i počela pregledavati što se nudi od besplatnih stvari. 'Bilo je zanimljivo jer se nudila odjeća i oprema za bebe, a upravo to mi je trebalo. Trenutno smo u recesiji, stoga smatram da je ovo odlična ideja', dodala je Annesia.

Stranicu možete pogledati ovdje, a da biste mogli pregledavati što se nudi od besplatnih stvari ili možda staviti svoje stvari koje vam ne trebaju na ponudu morate se učlaniti. Trenutno ne postoji grupa za Hrvatsku, stoga baš vi budite prva osoba koja će otvoriti grupu i ponuditi stvari nekome kome možda dobro dođu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene