Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrhovni sud SAD

'Video zapisi okrutnosti nad životinjama su sloboda govora'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrhovni sud SAD je ukinuo savezni zakon o zabrani video zapisa koji prikazuju nasilje nad životinjama, utvrdivši da se njime krši pravo na slobodu govora.

Suci Vrhovnog suda su sa osam glasova za i jednim protiv, poništili presudu Robertu Stevensu iz Pittsvillea, u Virginiji, koji je osuđen na tri godine zatvora zbog izrade video snimki borbi pit bullova. Zakon je donesen 1999. kako bi se ograničila Internet prodaja tzv. ‘crush’ videa, koji privlače određene seksualne fetišiste prikazujući kako žene golim nogama ili cipelama s visokom petom, ubijaju male životinje drobeći ih.

Pročitajte i ovo Pokladno jahanje - 2 Šokačko sijelo Plemenite životinje u središtu stoljetne tradicije: "Tko je progutao konjsku dlaku, to ostaje do kraja života" Ilustracija Ljubav je kriva?! ''Štene je letjelo 10 metara u daljinu'': Žena koja baca životinje kroz prozor ponovno ima psa

Takvi su video zapisi praktično nestali kada je zakon stupio na snagu, istaklo je državno odvjetništvo u podnesku Vrhovnom sudu. No, predsjednik Vrhovnog suda John Roberts, koji je obrazložio odluku, kazao je da zakon ide predaleko, sugerirajući da bi zakonska mjera koja ograničava ‘crush’ video snimke mogla biti valjana. U izdvojenom mišljenju, sudac Samuel Alito je istakao da su ozlijede koje životinje trpe u borbama pasa dovoljne za zadržavanje zakona na snazi. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene