Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nastavljaju se sukobi aktivista za zaštitu kitova i japanskih kitolovaca. Kamere su snimile sudar broda Bob Barker organizacije Sea Sheapard i japanskog Yushin Maru 3 u vodama Antarktike. Nešto kasnije kitolovac Yushin Maru udario je i u drugi brod aktivista.


Sea Sheapard, organizacija koja se bori protiv izlova kitova rekli su kako je Yushin Maru 3 namjerno udario u njihov brod Bob Barker, pri čemu je nastalo oštećenje na plovilu od gotovo jedan metar, javlja Reuters. Srećom, nema opasnosti od potonuća. 'Yushin Maru 3 namjerno se zaletio u brod Sea Shepherda, Bob Barker i probio trup te ugrozio živote cijelog tima', priopćila je organizacija. Video koji je snimila posada Sea Shepherda pokazuje udar jednog plovila u drugo. Organizacija je napomenula da se incident dogodio dok je Bob Barker kitolovcu pokušao presjeći put.

>> VIDEO: Kitolovac uništio ultrabrod

Dva sudara u jednom danu

Nitko od posade nije ozlijeđen, a Bob Barker je nastavio ometati Yushin Maru 3, neko vrijeme uspješno onemogućavajući ilegalni lov na kitove. Ovo je bio već drugi takav incident u nekoliko mjeseci. No, ubrzo se dogodio još jedan sudar, u kojem je ponovno sudjelovao kitolovac Yushin Maru. Nešto nakon prvog 'bliskog susreta', 'Steve Irwin', drugi brod organizacije Sea Shepherd, pokušao je spriječiti kitolovac Nisshin Maru da na palubu prebaci mrtva tijela dvaju kitova. Došlo je do novog sudara s kitolovcem koji je sudjelovao i u prvom incidentu, akoji se i sada nalazio u blizini. 

Vezani članci U sudaru u Čakovcu poginuo motociklist Teška nesreća u Čakovcu: Motociklist poginuo u sudaru s automobilom Policijski očevid Krš i lom na zagrebačkoj Aleji Bologne: U sudaru automobila ozlijeđene dvije osobe

Početkom siječnja, Ady Gil futuristički brod društva Sea Shepherd, oštetio je japanski zaštitni brod u vodama Antarktike. Komercijalni lov na kitove zabranjen je, ali unatoč tome Japanci ih i dalje love pod izlikom da to čine radi istraživačkih svrha.