Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ovo nije bio prvi slučaj korištenja kemijskog oružja.


Članovi Vijeća sigurnosti UN-a rasplakali su se kada su pogledali snimku iz Sirije nakon napada tzv. barrel bombama punjenima klorom.

Napad se dogodio 16. ožujka. Na snimci se vidi kako očajni stanovnici sela Sarmin, kod grada Idliba na sjeverozapadu Sirije, pokušavaju pobjeći od katastrofe. Neki su uspjeli uzeti maske, drugi bezglavo jure gledajući gdje da se sakriju. Posebno je strašan trenutak u kojem liječnici pokušavaju spasiti otrovanu djecu od jedne, dvije i tri godine, te njihove roditelje i baku.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Marijan Susenj/PIXSELL) Zabrinuti roditelji tvrde da u ambulantama odbijaju primiti bolesnu djecu. Liječnici objasnili o čemu se radi Rat u Siriji (Foto: AFP) Washington "krajnje zabrinut" zbog primjene kemijskog oružja u Siriji

Članovi Vijeća UN-a bili su duboko dirnuti onime što su vidjeli.

Ono što je nama svakodnevnica - 12 milijuna djece može samo sanjati!

'Ako je bilo suhog oka u dvorani, ja ga nisam vidjela', kazala je za BBC Samantha Power, predstavnica SAD-a pri Vijeću.

Sirijska vlada predsjednika Bašara al-Asada zanijekala je da ima veze s napadom. Inače, napad na Sarmin uslijedio je samo dan nakon što je UN usvojio rezoluciju kojom se osuđuje upotreba kemijskog oružja u Siriji te je zaprijetio Siriji vojnim akcijama u slučaju njezinog kršenja.

Upozorenje - video je uznemirujućeg sadržaja.

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook