Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mjeseci do oporavka

VIDEO: Robot snimio oštećeni spremnik goriva nuklearke Fukushima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
TEPCO je objavio nove snimke oštećenog spremnika goriva u reaktoru 3 nuklearne elektrane Fukushima.

Iako se na snimci ne vide cijevi za gorivo koje su u potresu 11. ožujka pretrpjele velike štete, vjeruje se kako su iste u potpunosti uništene. Operaciju ulaska u spremnik robotom prošla je uspješno i u vodi je izmjerena velika količina radioaktivnosti te je otpremljena na dodatno analiziranje, javlja Reuters.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Obećao otkloniti nedostatke Upravitelj Fukushime: Priznajemo, situacija je opasna! Slika nije dostupna Povišena radioaktivnost? Razbolio se direktor Fukushime

>> Japan za potpuno preispitavanje nuklearne politike

Radnici TEPCO-a već dva mjeseca se bore kako bi normalizirali stanje u nuklearki čiji se reaktor uslijed katastrofe pregrijao. No, u upravi tvrtke su najavili kako će im za smirivanje situacije još trebati najmanje šest do devet mjeseci.

Zaustavljeno novo curenje u Fukushimi

Uprava japanske nuklearke Fukushima Daiichi, oštećene u potresu i tsunamiju prije dva mjeseca, u srijedu je objavila da je zaustavila novo curenje radioaktivne vode za koju sumnja da je završila u oceanu. Glasnogovornik kompanije Tokyo Electric Power kazao je da su radnici zaustavili istjecanje otkriveno ranije u toku dana u skladištu izvan trećeg reaktora udaljenog nekoliko metara od oceana.

U drugom reaktoru nuklearke prošlog se mjeseca pojavilo slično curenje koje su radnici uspjeli zaustaviti tekućim staklom i drugim tvarima.

Tokyo Electric Power je, od razornog potresa 11. ožujka i tsunamija koji je pogodio sjeveroistočni Japan i onesposobio sustave hlađenja u nuklearki, vodom zalijevao reaktore kako bi zaustavio topljenje. Od tada kompanija pokušavaju pronaći načine skladištenja kontaminirane vode od koje je dio završio u oceanu.

Japan je o novom curenju u srijedu izvijestio SAD i susjedne zemlje. Kina i Južna Koreja ranije su oštro osudile Japan zbog ispuštanja tisuća tona radioaktivne vode u ocean gotovo bez najava.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene