Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novi sukobi izbili su u ponedjeljak u Ateni između policije i nekoliko stotina mladih, na početku studentskog i učeničkog prosvjeda u znak sjećanja na adolescenta kojeg je ubio grčki policajac prije godinu dana.


Prva skupina je bacala kamenje na kordon snaga za borbu protiv pobune, prije nego što su rastjerani. Devet osoba privedeno je dok je povorka prosvjednika od približno 5000 osoba, prema policijskim izvorima, krenula put parlamenta. Ostale skupine potom su se priključile povorci bacajući projektile na izloge i policajce koji su uzvratili suzavcem. Prosvjed je nastavljen u miru, uz brojnu policijsku nazočnost, te se kretao prema Trgu Sintagma, u središtu grada gdje se nalazi parlament.

Vezani članci Minneapolis Skandal u SAD-u: Ekipa CNN-a uhićena tijekom prijenosa uživo Slika nije dostupna Novi val nasilja u Grčkoj: Deseci tisuća prosvjednika protiv policije

Ranije tijekom dana dvadesetak mladih bacalo je kamenje na pročelje policijske postaje u središtu Atene. Uhićena su dva adolescenta od 15 i 18 godina. Približno 6000 policajaca raspoređeno je od nedjelje u Ateni kao osiguranje prosvjeda mladih i ljevičarskih organizacija povodom obilježavanja smrti 15-godišnjeg Aleksisa Grigoropulosa, kojega je 6. prosinca 2008. ubio policajac.

Nakratko zauzet i rektorat

Prema policijskim podacima, 26 policajaca i tri prosvjednika ozlijeđeno je u sukobima u nedjelju u Ateni i u velikim pokrajinskim gradovima. Rektor Atenskog sveučilišta Cristos Kistas također je među ozlijeđenima nakon što su ga napali mladi anarhisti koji su nakratko zauzeli rektorat. Nekoliko stotina osoba privedeno je jučer u Ateni, Solunu kao i na Rodosu i Kreti. Dvadeset šest će ih doći pred tužitelja u glavnom gradu a 14 u pokrajinama, istaknula je policija. Među njima je četiri Talijana, tri muškarca i jedna žena uhićeni u Ateni, jedna Španjolka uhićena u Solunu, dodaje se iz istog izvora. Izlozi dvadesetak trgovina i banaka razbijeni su u Ateni i Solunu a nekoliko automobila je oštećeno.

>> VIDEO: Prosvjednici u Grčkoj sukobili se s policijom

Prosvjednici su odgovorili na apel studentskih i učeničkih organizacija i stranaka ljevice radi obilježavanja smrti mladog Aleksisa Grigoropulosa, kojega je mecima 6. prosinca 2008. ubio policajac prilikom obilaska četvrti Exarchia, u središtu glavnog grada Grčke što je prošle godine izazvalo najgore nemire u zemlji u posljednjih nekoliko desetljeća.