Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliki Petak na Filipinima

VIDEO: Na križ se pribilo 12 muškaraca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Deset centimetara dugi čavli zabijeni su u dlanove i stopala 12 muškaraca koji su rekonstruirali Isusovu smrt u filipinskom selu Pedro Cudut. U provinciji Pampanga, muškarci posvećeni svojoj vjeri prije pribijanja na križ hodali su ulicama u procesiji, bičujući leđa u znak kazne za svoje grijehe.

Katolici na Filipinima na taj su način i ove godine izveli ritual tradicionalnog pribijanja na križ. Bolnim ritualom slave smrt Isusa Krista na Veliki Petak. Taj događaj privlači tisuće turista u ovo poznato selo na Filipinima, 70 kilometara udaljenim od glavnog grada. Nakon procesije i bičevanja pokajnici su pribijeni na drvene križeve kao podsjećanje na Isusovo raspeće. Njihovi dlanovi i stopala pribijeni su na križeve s čavlima dužine 10 centimetara umočenih u alkohol kako bi se spriječila infekcija. Na križ je pribijeno 12 ljudi.

Pročitajte i ovo U Hrvatsku stiže prvi filipinski svećenik - 1 Sve više stranih radnika U Hrvatsku stiže prvi filipinski svećenik: "Veliki su procesi pred nama" Slika nije dostupna Krvava tradicija VIDEO: Filipinci ponovno prolijevaju krv na Veliki petak

Sudionici tradicije vjeruju kako je oponašanje Kristove patnje način na koji se mogu iskupiti za svoje grijehe iako se tim ritualima suprotstavljaju filipinski religijski vođe. Vlasti su 1997. zabranile sudjelovanje stranaca u tom ritualu, nakon što je među sudionicima bio jedan japanski glumac koji se također dao pribiti na križ, a snimke toga čina su kasnije prikazane u porno filmu.

Za mnoge vjernike na Filipinima, korizma je vrijeme kajanja za svoje grijehe oživljavanjem Isusove muke. Slažu se u jednom. Što više boli, to bolje. Naime, njihovo je vjerovanje da će ih bol koju sami sebi nanesu očistiti od grijeha.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene