Vrijeđajući policajce i skidajući im zaštitne kacige s glave, simpatizeri preminulog južnokorejskog predsjednika Roha Mooua-hyuna izazvali su sukobe sa snagama reda uoči komemoracije kojom su mu danas u Seulu mnogi odali počast.


Tenzije između prosvjednika i policije osjećale su se tijekom cijelog dana, prenosi AP. Već u rano jutro mase ljudi preplavile su ulice kako bi odale počast bivšem vođi koji je počinio samoubojstvo prošloga tjedna.

Vezani članci Prosvjednici ispred zgrade RTS-a (Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL) Završio prosvjed ispred RTS-a, prosvjednici u nedjelju dolaze pred ured Aleksandra Vučića 'Žuti prsluci', protestni pokret protiv Macrona (Foto: AFP) Smrtni slučaj bacio sjenu na "žute prsluke", protestni pokret protiv Macrona

Neki su se prosvjednici i fizički sukobili s policijom, vrijeđajući ih i skidajući im zaštitne kacige s glave. Mnogi simpatizeri preminulog lidera optužuju konzervativnog oponenta, sadašnjeg predsjednika Leeja Myung-baka, koji je na izborima prošle godine pobijedio Roha, da ga je natjerao u smrt u jeku istrage o korupciji.

Roh, koji je bio predsjednik Južne Koreje od 2003. do 2008. godine, umro je 23. svibnja nakon što se bacio s litice u selu Bongha. Vjeruje se da je samoubojstvo počinio zbog istrage o tvrdnjama da je primio oko šest milijuna američkih dolara mita tijekom svog mandata.